Πιέσεις στα χρηματιστήρια από την πτώση της λίρας

Πιέσεις στα χρηματιστήρια από την πτώση της λίρας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν περαιτέρω σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κρίση της τουρκικής λίρας εξαπλώθηκαν σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 1,6%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς και υποχωρώντας για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου στο οποίο υποχώρησε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά του τουρκικού νομίσματος συνέχιζε να προκαλεί αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές. Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2016, δεχόμενο πιέσεις από την πτώση της λίρας και τις ανησυχίες των επενδυτών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών δέχονταν και σήμερα πιέσεις, με αυτές που έχουν έκθεση στην Τουρκία και άλλες αναδυόμενες αγορές να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές της ισπανικής BBVA, της ολλανδικής ING και της ιταλικής UniCredit – και οι τρεις έχουν μονάδες στην Τουρκία – έχασαν πάνω από 3%, επεκτείνοντας τις απώλειες της Παρασκευής. Η BNP Paribas υποχώρησε κατά 1%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Societe Generale στη Ρωσία ή η Santander στο Μεξικό, επίσης σημείωσαν απώλειες. Η μετοχή της Santander υποχώρησε κατά 2,5% και της Societe Generale κατά 1,3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή