ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πισώπλατη μαχαιριά οι ενέργειες των ΗΠΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πεπεισμένος ότι οι επιθέσεις στην τουρκική οικονομία θα συνεχιστούν εμφανίστηκε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χαρακτήρισε τις πρόσφατες αμερικανικές ενέργειςς, ως πισώπλατη μαχαιριά εναντίον της Αγκυρας. 
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ερντογάν προέβλεψε πάντως ότι η λίρα θα επιστρέψει σύντομα σε «λογικά επίπεδα», ύστερα από την ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας του νομίσματος  έναντι του δολαρίου (1 δολάριο = τουρκικές λίρες).
 
Ο Ερντογάν που περιέγραψε εκ νέου την πτώση της λίρας ως αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι προΪόν οικονομικών παραγόντων, χαρακτήρισε «προδοσία» τη διάδοση ψευδών, όπως είπε, ειδήσεων για την οικονομία ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες αμερικανικές ενέργειες μίλησε για «μαχαιριά στην πλάτη της Άγκυρας».
 
Στο στόχαστρο τα social media
Νωρίτερα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άνοιξε έρευνα κατά προσώπων που «θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια», όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
 
Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.
 
Σε ανάλογο πνεύμα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου και δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και έκτοτε κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.
 
Πιέσεις στα χρηματιστήρια
Οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν περαιτέρω σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κρίση της τουρκικής λίρας εξαπλώθηκαν σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
 
Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 1,6%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς και υποχωρώντας για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.
 
Η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου στο οποίο υποχώρησε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά του τουρκικού νομίσματος συνέχιζε να προκαλεί αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές. Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του 2018.
 
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2016, δεχόμενο πιέσεις από την πτώση της λίρας και τις ανησυχίες των επενδυτών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
 
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών δέχονταν και σήμερα πιέσεις, με αυτές που έχουν έκθεση στην Τουρκία και άλλες αναδυόμενες αγορές να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ