Υπό το φάσμα της τουρκικής κρίσης το Χ.Α.

Υπό το φάσμα της τουρκικής κρίσης το Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έντονες αναταραχές που προκάλεσε η τουρκική κρίση και η ελεύθερη πτώση της λίρας στις αναδυόμενες αγορές προκάλεσαν σεισμικά κύματα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας σε μίνι κραχ τις τραπεζικές μετοχές, των οποίων οι απώλειες ξεπέρασαν ακόμα και το 6%. Τα ηνία της αγοράς πήραν εξ ολοκλήρου οι πωλητές, χωρίς, ωστόσο, να οδηγούν σε εκτόξευση του τζίρου, κάτι που σε μία φυσιολογική αγορά θα αποτελούσε θετικό σημάδι. Ωστόσο, στην ελληνική αγορά αποτελεί απλώς απόδειξη ότι έχουν παραμείνει λίγα ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία επιλέγουν να μειώσουν και άλλο τις θέσεις τους υπό τον φόβο μετάδοσης του «τουρκικού ιού» εκτός των συνόρων, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το αξιοσημείωτο είναι, και απολύτως ενδεικτικό της αποστροφής των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, ότι η μη αναμενόμενη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch δεν λειτούργησε ούτε στο ελάχιστο ως «ανάχωμα» στην όποια διεθνή αναταραχή. Αντίθετα, αγνοήθηκε.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,10%, στις 720,71 μονάδες, και σε νέο χαμηλό έτους, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,26%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,66%, στις 745,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,44 εκατ. ευρώ.

Αν οι ανησυχίες για την Τουρκία επιμείνουν και οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών εξακολουθήσουν να τρέπονται σε φυγή, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η συνέχιση της πτωτικής πορείας στο ελληνικό Χρηματιστήριο. «Η κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καλείται να αντιρροπήσει το σοβαρά πλέον αρνητικό διεθνές περιβάλλον, με το σύνολο των διεθνών αγορών να κινείται πτωτικά και τον κίνδυνο πτώχευσης της Τουρκίας να είναι έντονα ορατός. Ωστόσο, η πιθανότητα διαφοροποίησης του Χ.Α. από τις διεθνείς αγορές είναι μικρή», σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. «Η σημαντική υποχώρηση της τουρκικής λίρας και οι επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο πυροδότησαν πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί. Θετική έκπληξη αποτελεί η αναβάθμιση κατά δύο κλίμακες από τη Fitch, αλλά αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να αποφύγουμε πιθανή πτωτική εκτόνωση της αγοράς από το εύρος διαπραγμάτευσης που συσσωρεύει εδώ και καιρό, στην περίπτωση που παραμείνει η εικόνα στο εξωτερικό ως έχει», σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή