Αντισημιτική πρόκληση από τον Κουρτς

Αντισημιτική πρόκληση από τον Κουρτς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Επικρίσεις προκαλεί η απόφαση της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε. να διοργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, της ιερότερης ημέρας των Εβραίων, σύμφωνα με το περιοδικό Politico. Οι επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας αναφέρουν ότι η «σύμπτωση» αυτή αποτελεί –αναμενόμενη– ένδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος της Βιέννης για τον εβραϊσμό. Το ακροδεξιό κόμμα FPO της Αυστρίας, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατηγορείται από μέλη της εβραϊκής κοινότητας για βαθιά ριζωμένο αντισημιτισμό.

Η Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξαχθεί στο Σάλτσμπουργκ στις 19 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει ως κεντρικά θέματα το μεταναστευτικό και το Brexit. Το εναρκτήριο δείπνο, όμως, είναι προγραμματισμένο για το βράδυ έναρξης της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ. Το 24ωρο της γιορτής, οι Εβραίοι νηστεύουν και αποφεύγουν τις συζητήσεις, σε ένδειξη μεταμέλειας για τα αμαρτήματα της χρονιάς.

Οι ευσεβείς Εβραίοι δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν την ημέρα και τη νύχτα του Γιομ Κιπούρ.

Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν την αυστριακή προεδρία να αλλάξει επίσης την ημέρα της έναρξης της συνόδου, μεταθέτοντάς τη για τις 20 Σεπτεμβρίου. Το προγραμματισμένο ανεπίσημο δείπνο, όμως, παρέμεινε στο πρόγραμμα.

Ο Ούγγρος Εβραίος ευρωβουλευτής Πέτερ Νιντερμούλερ εκτιμά πως η αυστριακή προεδρία επέλεξε σκόπιμα την ημέρα αυτή για τη Σύνοδο Κορυφής. «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Πρόκειται για πείραμα των ακροδεξιών, που δοκιμάζουν με τον τρόπο αυτό τα όρια. Θα ήταν ποτέ δυνατόν μια σύνοδος κορυφής να είναι προγραμματισμένη για τις 24 Δεκεμβρίου;» αναρωτιέται ο Νιντερμούλερ, μέλος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, ο οποίος εκτιμά ότι η ακροδεξιά αυστριακή κυβέρνηση του καγκελαρίου Κουρτς «φιλοξενεί» πολλούς αντισημίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή