ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: «Εχουν προχωρήσει οι συνομιλίες για τις επιστροφές»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Προσφυγικό

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς.

Αντίθετα, όπως επεσήμανε η ίδια, η αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία χρειάζεται ακόμα χρόνο, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας επί του θέματος με τον Iταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο η Γερμανία και η Ισπανία συνήψαν συμφωνία που προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί, εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα, να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac.

Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Ζβίζντιτς τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του αυξημένου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν μέσω της Σερβίας. Σύμφωνα με τον Βόσνιο αξιωματούχο, πολλοί εκμεταλλεύονται το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ Ιράν και Σερβίας και κατόπιν επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Βοσνίας.

«Φυσικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινούνται ήδη από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Και όλοι ακολουθούν αυτή τη βαλκανική διαδρομή», δήλωσε ο κ. Ζβίζντιτς, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από τη χώρα του προς την Ε.Ε. Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε στον συνομιλητή της ενίσχυση της βοήθειας μέσω της δύναμης Frontex.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Frontex, μειώθηκαν κατά 43% οι παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στην Ε.Ε. τους πρώτους επτά μήνες του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης της μεταναστευτικής πίεσης στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Συνολικά καταγράφηκαν 73.500 διελεύσεις μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου, ενώ μόνο τον Ιούλιο 14.900, κατά 18% λιγότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Κατά τον Frontex, μέχρι τον Ιούλιο του 2018 στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου καταγράφηκαν 23.100 ενώ στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου 29.500.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ