Τζέφρεϊ Πάιατ: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας

Τζέφρεϊ Πάιατ: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή, επανέλαβε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έκανε περιοδεία στα βουνά της Ηπείρου.

Ο κ. Πάιατ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, αμέσως μετά τα εγκαίνια του Μουσείου «Υφαντής» στον ακριτικό Λια Θεσπρωτίας. Εκεί ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, εάν η ένταση η οποία μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, θα επηρεάσει ακολούθως και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για το τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού, συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και όπως έχω πει θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας».

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ προανήγγειλε, μάλιστα, επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ακριβώς με αυτή τη θεματολογία. Οπως είπε, «θα το συζητήσω περαιτέρω αύριο με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών όταν επιστρέψω στην Αθήνα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ επεκτάθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας προς βορρά και συγκεκριμένα σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο-κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και –αν οι λαοί το επιλέξουν– προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θεωρούμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού», είπε ο Τζέφρεϊ Πάιατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή