Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η ιταλική ήταν αυτή που δέχθηκε χθες την ισχυρότερη πίεση από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων να ενισχυθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. Αιτία της περιορισμένης σχετικά μετάδοσης της τουρκικής κρίσης στην Ιταλία δεν είναι μόνο το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της, αλλά κυρίως ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός του 2019, που περιλαμβάνει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος 120 δισ. ευρώ, τα οποία, αν παραμείνουν ως έχουν, θα οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε μετωπική σύγκρουση Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες κατά 7 έως 13 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει έως και το 3,10% και του 2ετούς έως και το 1,34%, για να υποχωρήσουν ελάχιστα εν συνεχεία. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του γερμανικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου (σπρεντ) αυξήθηκε χθες κατά 12 μονάδες βάσης (0,12%), στις 280 μ.β., επίσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. «Αφενός έχουμε την προσπάθεια των επενδυτών να αποφύγουν το ρίσκο και αφετέρου υπάρχουν ανησυχίες περί επέκτασης της τουρκικής κρίσης οι οποίες πλήττουν την Ιταλία, ενώ η ιταλική κυβέρνηση δεν δείχνει να βαδίζει σταθερά», εξηγεί στο Reuters ο Ντέιβιντ Βίκερς, υψηλόβαθμος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Russel Investments του Λονδίνου.

«Οι επενδυτές εξετάζουν ποιες χώρες είναι ευάλωτες, και η αβεβαιότητα σχετικά με την Ιταλία εντείνεται όταν η χώρα δέχεται πίεση», προσθέτει. Η αλήθεια είναι ότι η Ρώμη έστειλε χθες αντικρουόμενα μηνύματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε χθες ότι η Ιταλία δεν απειλείται από την επίθεση των αγορών εναντίον της.

«Δεν διαβλέπω κάποιον κίνδυνο να δεχθεί επίθεση η κυβέρνηση, πρόκειται περισσότερο για ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο ένας από τους δύο ηγέτες του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Πρόσθεσε πως αν «θελήσει κάποιος να χρησιμοποιήσει τις αγορές κατά της κυβέρνησης, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν γίνεται να απειληθούμε». Ωστόσο, την Κυριακή ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ηγετικό στέλεχος της Λέγκας, που αποτελεί το δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, είχε δηλώσει ότι η Ιταλία θα γίνει στόχος των κερδοσκόπων εντός του Αυγούστου, οπότε είναι χαμηλότερη η συναλλακτική δραστηριότητα στις αγορές. Μάλιστα, ο κ. Τζορτζέτι, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στη Λέγκα, δήλωσε πως «οι συνάδελφοί μου θα πρέπει να καταλάβουν ότι η παλιά άρχουσα τάξη στην Ιταλία και στην Ευρώπη θέλει να ρίξει αυτή την κυβέρνηση… η Ε.Ε. φοβάται πως αν πετύχουμε εμείς στην Ιταλία, θα μας μιμηθούν και άλλες χώρες». Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Λέγκας, δήλωσε χθες στο Reuters ότι το ευρώ θα καταρρεύσει αν δεν σπεύσει η ΕΚΤ να περιορίσει τη διαφορά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Την Κυριακή, ο κ. Μπόργκι είχε επιτεθεί κατά του εξωκοινοβουλευτικού Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, ο οποίος… είχε τολμήσει να πει ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχει η Ιταλία ως νόμισμά της το ευρώ. «Ο,τι συμβαίνει στην Τουρκία θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν κατά πόσον είναι θετικό ή όχι ένα νόμισμα όπως το ευρώ». Η απάντηση του Μπόργκι ήταν ότι «θα πρέπει να ανησυχούμε για το ευρώ, όχι να πανηγυρίζουμε για την υποτιθέμενη σταθερότητά του». Μάλιστα, είχε προσθέσει, το επανέλαβε και χθες, ότι αν δεν εγγυηθεί η ΕΚΤ το χαμηλό κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η Ιταλία «θα πρέπει να προετοιμαστεί για plan Β», εννοώντας την έξοδο από το ευρώ. «Εχουμε ήδη (εμπορικό) πλεόνασμα. Τη στιγμή που θα έχουμε το δικό μας νόμισμα, θα έχουμε υπερπλεόνασμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή