Ψεκασμοί κατόπιν εορτής για κουνούπια

Ψεκασμοί κατόπιν εορτής για κουνούπια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για διενέργεια ψεκασμών «κατόπιν εορτής», κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε δήμους του Λεκανοπεδίου και υπενθυμίζει ότι οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα. «Ως ΚΕΔΕ θέσαμε επανειλημμένως σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και για το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί. Ωστόσο απαντήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει», επισημαίνει σε νέα της ανακοίνωση και προσθέτει «στον αντίποδα βλέπουμε και ενέργειες που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση υποδεικνύουν, όπως αυτές κάποιων αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να ψεκάσουν τώρα και κατόπιν εορτής, όταν σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔΕ ζητεί ξανά από την Περιφέρεια να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών, αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πώς κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής. Επιπλέον, ερωτά εάν ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες.

«Παροιμιώδης αδιαφορία»

Επίθεση κατά της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων που κάνει λόγο για «παροιμιώδη αδιαφορία». «Η Περιφέρεια Αττικής δεν φρόντισε να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς στην περιοχή ευθύνης της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων. Ούτε τώρα ευαισθητοποιείται για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού», τονίζει. Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για ενδεχόμενο πρόβλημα επάρκειας αίματος λόγω απαγόρευσης της αιμοληψίας σε κατοίκους των επηρεαζόμενων από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχών.

Ειδικότερα, η συνήθης πρακτική είναι όταν σε μία περιοχή καταγράφεται εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αποκλείεται προσωρινά ο πληθυσμός από την αιμοδοσία. Πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Χάρις Ματσούκα, «έχουμε δύο επιλογές: ή να αποκλείσουμε τους αιμοδότες, ή να ελέγξουμε τις μονάδες αίματος που συλλέγονται». Σύμφωνα με την ίδια «προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα επάρκειας του αίματος επιλέξαμε για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι μονάδες αίματος που συλλέγονται να ελέγχονται». Ειδικότερα, οι μονάδες αίματος «δεσμεύονται» προσωρινά, έως ότου ελεγχθούν με μοριακές τεχνικές (NAT) για τον ιό του Δυτικού Νείλου και εφόσον οι έλεγχοι είναι αρνητικοί αποδεσμεύονται προς χρήση. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα Κέντρα Αίματος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του ΑΧΕΠΑ (για Θεσσαλονίκη).

Για τις μικρότερες περιοχές και όπου δεν τίθεται θέμα επάρκειας αίματος επιλέγεται ο αποκλεισμός των αιμοδοτών. Ομως, όπως ανέφερε η κ. Ματσούκα, «εάν δούμε ότι ο ιός επεκτείνεται και άλλο, θα προχωρήσουμε σε καθολικό έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Προς το παρόν επάρκεια αίματος υπάρχει. Σε αυτό βοήθησε και η σημαντική ανταπόκριση του πληθυσμού στο κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι». Οπως ανέφερε η κ. Ματσούκα, τις πρώτες εννέα ημέρες συλλέχθηκαν 20.000 μονάδες αίματος, η πλειονότητα των οποίων από άτομα που για πρώτη φορά έδιναν εθελοντικά αίμα. Μάλιστα, σχεδόν το 50% όσων έδωσαν για πρώτη φορά αίμα σε αυτή τη συγκυρία ήταν άτομα 18 έως 30 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή