«Ο επισκέπτης της Αθήνας πρέπει να νιώθει ασφαλής»

«Ο επισκέπτης της Αθήνας πρέπει να νιώθει ασφαλής»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών έλαβαν ένα μάλλον παράξενο email χθες το πρωί. Ενας τουρίστας ζητεί αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για το γεγονός ότι έπεσε θύμα διάρρηξης στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Predrag Spiric, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μολονότι γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να λάβει την αποζημίωση που αξιώνει –2.000 ευρώ– για την περιπέτεια που έζησε με την οικογένειά του δεν είναι μεγάλες, πήρε την απόφαση να το αποτολμήσει. «Δεν είναι για τα χρήματα – άλλωστε η πραγματική αξία των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι πολύ υψηλότερη. Είναι γιατί ίσως έτσι δοθεί προσοχή στο θέμα της ασφάλειας».

Στις 9 Ιουλίου, ο 57χρονος κ. Spiric βρέθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα για μία μέρα. Την επομένη θα ταξίδευαν για τη Σαντορίνη. Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν, μένοντας πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η τελευταία αυτή φορά ήταν διαφορετική. Οταν πάρκαρε το αυτοκίνητό του έξω από το τριάστερο ξενοδοχείο στο Μοναστηράκι όπου θα διέμεναν, ρώτησε τον υπάλληλο της υποδοχής εάν εκεί θα είναι ασφαλές. Του είπε πως ναι. Πρόκειται για πολυσύχναστο σημείο, δέκα μέτρα μακριά από εστιατόριο με ζωντανή μουσική. Το επόμενο πρωί διαπίστωσε ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης. Το παράθυρο του αυτοκινήτου ήταν σπασμένο και όλες οι αποσκευές είχαν κάνει φτερά. Είχαν κλαπεί μέχρι και το στικάκι USB με τη μουσική και ένα κουτί γλυκά. Η αστυνομία έφτασε έπειτα από μισή ώρα και όπως λέει ο κ. Spiric, απλά κατέγραψαν το περιστατικό. Του είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. «Καθώς όλα αυτά έγιναν στην καρδιά της Αθήνας, είστε υπεύθυνοι για την τάξη και την ασφάλεια και αποτύχατε», έγραψε στις Αρχές. «Ισως η καταβολή αποζημίωσης σάς οδηγήσει να είστε περισσότερο υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ανθρώπων».

Οπως λέει στην «Κ», οι δράστες δεν μπορεί να ήταν περαστικοί. «Αυτοί που το έκαναν πέρασαν πολύ ώρα στο αυτοκίνητο. Ηταν επαγγελματίες, έσπασαν το μικρό τζάμι δίπλα στον καθρέφτη». Η όλη εμπειρία από την Αθήνα ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με δύο χρόνια πριν. «Αυτή τη φορά ορισμένα σημεία έμοιαζαν με πολεμική ζώνη. Η κίνηση των οχημάτων, των μοτοσικλετών θύμιζε Μανίλα. Εντάξει, είναι μια μεγάλη, ζωντανή πόλη. Ομως τουλάχιστον οι τουριστικές περιοχές θα έπρεπε να προστατεύονται καλύτερα από το έγκλημα –και δεν εννοώ τη δράση πορτοφολάδων. Αλλιώς ο επισκέπτης δεν αισθάνεται άνετα».

Αφού επιδιόρθωσαν το σπασμένο τζάμι και ψώνισαν ρούχα, ξεκίνησαν για Σαντορίνη. «Προσπαθήσαμε, πάντως, να απολαύσουμε τις διακοπές μας. Ηταν δική μου ιδέα να μείνουμε μια μέρα στην Αθήνα και δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος. Δεν είναι λύση να αποφεύγουμε την Αθήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή