Χ.Α.: στο κενό η προσπάθεια ανάκαμψης

Χ.Α.: στο κενό η προσπάθεια ανάκαμψης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύναμο να διατηρήσει τα αρχικά σημαντικά κέρδη του, που άγγιξαν το 1,56%, αποδείχθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι. Αν και στην αρχή της συνεδρίασης το Χ.Α. έλαβε σοβαρή ώθηση από την ανάσα ανακούφισης που πήραν οι διεθνείς αγορές μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η τουρκική κρίση τη Δευτέρα, τελικά είδε τα κέρδη του να «μαζεύονται» μέχρις εξανεμίσεως, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, που απέδειξαν ότι η ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ δεν φαίνεται να εκτονώνεται σύντομα. Οπως αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές, οι ανησυχίες λόγω Τουρκίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ελληνική αγορά και συγκεκριμένα τις τραπεζικές μετοχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, θυμίζοντας τις μέρες του Μαΐου με τις αναταραχές που είχε προκαλέσει η πολιτική κρίση στην Ιταλία. Παρά τη χθεσινή ηρεμία, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η στρατηγική αποστροφής ρίσκου (risk-off) θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά, η οποία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αποτελεί αναδυόμενη αγορά, που σημαίνει ότι ενέχει ρίσκο. «Μέχρι να τελειώσει η κρίση στην Τουρκία ή η αγορά να θεωρήσει ότι πρόκειται για μεμονωμένο πρόβλημα, η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανόν να παραμείνει αυξημένη», σημειώνει η Commerzbank.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος μετράει απώλειες 5,4% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, έκλεισε με πτώση 0,05%, στις 720,32 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,33% στις 735,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,78 εκατ. ευρώ

Περαιτέρω όξυνση καταγράφεται στα ανοικτά μέτωπα που διαμορφώνουν το περιβάλλον των διεθνών αγορών, επηρεάζοντας και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με δεδομένη τη συμμετοχή διεθνών κεφαλαίων στον μεγαλύτερο βαθμό, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Τα 10ετή ομόλογα κινούνται πλέον πάνω από το 4,2%, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την προσφυγή στις αγορές για αναχρηματοδότηση και θέτοντας προβληματισμούς στο κυβερνητικό επιτελείο για τους χειρισμούς μετά την 20ή Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή