ΗΠΑ: Βασανιστήρια είχε εγκρίνει η Τζίνα Χάσπελ

ΗΠΑ: Βασανιστήρια είχε εγκρίνει η Τζίνα Χάσπελ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στα τέλη Νοεμβρίου 2002, ανακριτές της CIA σε μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη, προειδοποίησαν ύποπτο για συμμετοχή στο δίκτυο της Aλ Κάιντα ότι θα «υφίστατο τις συνέπειες των ψευδών του». Οι ανακριτές υπέβαλαν τον Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασιρί σε εικονικό πνιγμό. Εντεκα τηλεγραφήματα, που εξασφάλισαν ιστορικοί κατόπιν αγωγής τους στην αμερικανική δικαιοσύνη, δείχνουν ότι η σημερινή επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ, ήταν υπεύθυνη των μυστικών ανακριτικών εγκαταστάσεων στην Ταϊλάνδη και ενέκρινε προσωπικά τη χρήση βασανιστηρίων. Ο Νασιρί ομολόγησε, ύστερα από τον πολύωρο βασανισμό του, ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ» στο λιμάνι του Αντεν στην Υεμένη. Τα τηλεγραφήματα περιγράφουν πώς οι ανακριτές της CIA ξύρισαν τον Νασιρί, τον κλείδωσαν σε μικρό ξύλινο κουτί για πολλές συνεχόμενες ώρες και τον πέταξαν πάνω στον τοίχο.

Η εκστρατεία και ο μύθος

Οι βίαιες μέθοδοι των ανακριτών της CIA αποκάλυψαν την έλλειψη πείρας των στελεχών της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην ανάκριση. Παρ’ όλα αυτά, η CIA εξαπέλυσε πραγματική εκστρατεία την περασμένη άνοιξη, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την υποψηφιότητα της Χάσπελ ως επικεφαλής της. Η επίσημη αφήγηση της CIA θέλει τη Χάσπελ να εγκαταλείπει τη μυστική φυλακή της Ταϊλάνδης λίγες εβδομάδες μετά τον βασανισμό του Νασιρί. Παρότι η Χάσπελ δεν παραδέχθηκε ότι συμμετείχε ή ότι διέταξε τον βασανισμό κρατουμένου, η εσπευσμένη αποχώρησή της εμφανίστηκε ως ένδειξη της διαφωνίας της με το πρόγραμμα «ενισχυμένης ανάκρισης».

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το περιοδικό Pro Publica, η Χάσπελ και η κυβέρνηση Τραμπ κατασκεύασαν τον μύθο της διαφωνίας της, για να προλάβει ενδεχόμενες ενστάσεις στον διορισμό της στην αρχηγία της CIA.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή