Η Τουρκία προσπαθεί να κατευνάσει τους επενδυτές

Η Τουρκία προσπαθεί να κατευνάσει τους επενδυτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψε χθες η τουρκική λίρα κατά περίπου 5%. Το απόγευμα, η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στις 6,51 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Παράλληλα υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας κατά 123 μονάδες βάσης, στο 21,46%. Είχαν προηγηθεί αφενός η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα έχει αύριο τηλεφωνική συνδιάσκεψη με ομάδα επενδυτών και αφετέρου οι μαζικές πωλήσεις δολαρίων από εγχώριους επενδυτές. Μιλώντας αργότερα σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει το νόμισμα, θα εφαρμόσει συνετή δημοσιονομική πολιτική και θα εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα που θα μειώσουν τους κινδύνους στην αγορά συναλλάγματος. Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι εκκλήσεις για αύξηση των επιτοκίων από οικονομικούς αναλυτές, από επενδυτές και από τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας.

Την είδηση της επικείμενης τηλεδιάσκεψης ανέφερε το πρακτορείο Demiroren News Agency, σύμφωνα με το οποίο θα συμμετάσχουν οι τράπεζες Citibank, Deutsche Bank, DOME Group και HSBC. Στόχος της είναι να καθησυχάσει ο κ. Αλμπαϊράκ τους επενδυτές σχετικά με τις φήμες ότι έχει περιέλθει η οικονομική και νομισματική πολιτική της Τουρκίας στον πλήρη έλεγχο του Τούρκου προέδρου, που εναντιώνεται στην αύξηση των επιτοκίων και επιμένει ότι η χώρα δέχεται οικονομική επίθεση. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να προσελκύσει ξένους επενδυτές, υποσχόμενος επιπλέον κίνητρα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Απευθυνόμενος στις εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρκικό λαό, τόνισε πως «αν αναβάλουμε τις επενδύσεις μας, αν μετατρέψουμε τα χρήματά μας σε ξένο συνάλλαγμα επειδή διαβλέπουμε έναν κίνδυνο, τότε έχουμε υποκύψει στον εχθρό». Παρά την ανάκαμψη της λίρας, οι επενδυτές επαναλάμβαναν ότι τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεπαρκή. «Πρέπει να δούμε περιοριστική νομισματική πολιτική και αυστηρή δημοσιονομική πολιτική», τόνισε χθες ο Κρεγκ Μπόταμ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Schroders.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όσο δεν τα βλέπουμε αυτά, δεν είναι αξιόπιστες οι υποσχέσεις για σταθεροποίηση της κατάστασης». Ανάλογες εκκλήσεις απηύθυνε η Ενωση Τουρκικών Επιχειρήσεων TUSIAD και η Ενωση Τουρκικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων (ΤΟΒΒ). Οι δύο ενώσεις ζήτησαν περιοριστική νομισματική πολιτική και «έναν οδικό χάρτη για τη μείωση του πληθωρισμού». Εξάλλου, ο επενδυτής αναδυόμενων αγορών Μαρκ Μόμπιους διέβλεψε τη «ρεαλιστική πιθανότητα» να επιβληθούν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου στην Τουρκία, κάτι που όμως θα πλήξει όλες τις αναδυόμενες αγορές. «Αν η Τουρκία αναγκασθεί να κλείσει την πόρτα στο ξένο κεφάλαιο και οι επενδυτές δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα, θα είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα για τις άλλες αναδυόμενες αγορές», τόνισε ο κ. Μόμπιους σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή