Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να ανεβάζει στροφές παρά τον εμπορικό πόλεμο

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να ανεβάζει στροφές παρά τον εμπορικό πόλεμο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία επιταχύνθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αψηφώντας τη γενικότερη τάση επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της «ατμομηχανής» που εδώ και χρόνια παίζει. Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 2% σε ετήσια βάση, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των κρατικών και των ιδιωτικών δαπανών, παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit. Η ανάπτυξη με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,4% που είχαν κάνει οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters, ενώ η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε στο 0,4% από 0,3% την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2018.

«Παρά τις προφητείες περί επερχόμενης καταστροφής, η ανάκαμψη όχι μόνο ζει, αλλά και βασιλεύει», σχολίασε ο Αλεξάντερ Κρούγκερ, οικονομολόγος της Bankhaus Lampe. «Προς το παρόν, είναι απίθανο η ανάκαμψη να διακοπεί από την παγκόσμια εμπορική διένεξη ή την υπερθέρμανση (της γερμανικής οικονομίας)», εκτίμησε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ένταση στο εμπόριο με τις ΗΠΑ θα επηρεάσει την ανάπτυξη του δεύτερου εξαμήνου. Κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο ήταν κυρίως η αύξηση της κατανάλωσης από την πλευρά των νοικοκυριών και η αύξηση των κρατικών δαπανών και σε μικρότερο βαθμό η αύξηση των επενδύσεων. Το εμπόριο δεν συνεισέφερε στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, διότι οι εξαγωγές ήταν χαμηλότερες από τις εισαγωγές.

Αυτά τα στοιχεία τονίζουν τη σταδιακή μετατόπιση της γερμανικής οικονομίας από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές σε ένα μοντέλο που εστιάζει περισσότερο στην εσωτερική ανάπτυξη. Αυτή η μετατόπιση βασίζεται στην πολύ υψηλή απασχόληση που απολαμβάνει η Γερμανία την τελευταία δεκαετία, στην άνοδο των μισθών τα τελευταία χρόνια αλλά και στην ακμή του κατασκευαστικού τομέα. Πιο επιφυλακτικός ήταν ο Ολιβερ Ρέκαου, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην Oxford Economics. «Τα στοιχεία αποτελούν απόδειξη της ισχύος της εσωτερικής οικονομίας, αλλά δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως σημάδι ότι η γερμανική οικονομία είναι πλήρως θωρακισμένη από εξωτερικές απειλές που καιροφυλακτούν.

Το ερώτημα είναι πότε θα χτυπήσουν». Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αποτελεί ευχάριστο νέο για την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά τη στασιμότητα που καταγράφηκε στη γαλλική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο (ρυθμός ανάπτυξης 0,2%, όσο και το πρώτο) και την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας (στο 0,2% από 0,3% το πρώτο τρίμηνο).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή