Εκστρατεία κατά του προέδρου από τον αμερικανικό Τύπο

Εκστρατεία κατά του προέδρου από τον αμερικανικό Τύπο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από εκατό εφημερίδες στις ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιεύσουν συντονισμένα άρθρα απάντησης στις επανειλημμένες επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Τύπο.

Η εκστρατεία αυτή οργανώθηκε από την Boston Globe. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας προσέγγισαν τα ΜΜΕ σε ολόκληρη τη χώρα και τους ζήτησαν να γράψουν κύριο άρθρο, καταγγέλλοντας την εχθρικότητα Τραμπ προς τα ΜΜΕ. «Αυτός ο βρώμικος πόλεμος κατά του ελεύθερου Τύπου πρέπει να σταματήσει», αναφέρει η σχετική αίτηση. Ανάμεσα στις εφημερίδες που θα συμμετάσχουν, περιλαμβάνονται μεγάλα ημερήσια φύλλα, όπως η Houston Chronicle, η Miami Herald και η Denver Post, αλλά και μικρές εβδομαδιαίες εφημερίδες. Κάθε εφημερίδα πρόκειται να δημοσιεύσει το κύριο άρθρο της την Πέμπτη. Η εκστρατεία υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Δημοσιογράφων.

Ο Τραμπ συχνά επιτίθεται κατά ειδησεογραφικών πηγών και μεμονωμένων ρεπόρτερ για άρθρα τα οποία δεν του αρέσουν, κατηγορώντας τους ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις (fake news). Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βρεθεί στο στόχαστρο επανειλημμένως επειδή έχει αποκαλέσει τον Τύπο «εχθρό του λαού». Μεταξύ των επικριτών του και ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο οποίος δήλωσε στον Guardian ότι η ρητορική Τραμπ κατά του Τύπου είναι «πολύ κοντά σε πρόκληση σε βία».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια εκστρατεία κατά των ΜΜΕ. Αυτό θα μπορούσε και εξακολουθεί να μπορεί να βάλει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη βλάβη δημοσιογράφων που απλώς κάνουν τη δουλειά τους και πιθανώς να επιβάλει αυτολογοκρισία», δήλωσε ο Ζέιντ.

Οι εντάσεις είναι ιδιαιτέρως έντονες στις συγκεντρώσεις του Τραμπ, όπου οι οπαδοί του γιουχάρουν, βρίζουν και παρενοχλούν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στις αίθουσες Τύπου, κάποιες φορές με την προφανή υποστήριξη του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή