Αποφυλακίστηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

Αποφυλακίστηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης οι οποίοι κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης από την 1η Μαρτίου. Ο Τούρκος εισαγγελέας έκρινε ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος κράτησης των δύο στρατιωτικών και διέταξε την άμεση απελευθέρωσή τους, παρά το γεγονός ότι θα ορίσει δικάσιμο. «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες είχαν ενταθεί οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς διαφαινόταν ότι στο έβδομο αίτημα για αποφυλάκιση υπήρχε καταφανώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Προφανώς η θετική εξέλιξη δεν μπορεί να μη συσχετισθεί και με τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων δεν αποκλείεται να αποτελεί μία ένδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον πλέον άμεσο γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που είναι η Ελλάδα.

Προκαλεί αίσθηση ότι προτού αποφασιστεί η απελευθέρωση κρατουμένων από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία (το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον) αποφασίζεται να αποφυλακιστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα εξελιχθούν αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών τις επόμενες ημέρες.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Η απόφαση για την αποφυλάκισή τους ελήφθη χθες, ωστόσο η μετάβασή τους στην Ελλάδα και η επανένωση με τις οικογένειές τους αναμένεται να γίνει σήμερα, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί, σε περιπολία που πραγματοποιούσαν την 1η Μαρτίου, βρέθηκαν κατά λάθος λίγα μέτρα μέσα σε τουρκικό έδαφος, κάτι το οποίο δεν είναι πρωτόγνωρο για τέτοιου τύπου μεθοριακές περιπολίες. Κατά παράβαση της εθιμικής συνήθειας μετά μια σύντομη ανάκριση οι στρατιωτικοί να επιστρέφουν στην άλλη γραμμή των συνόρων, η 1η Μαρτίου σηματοδότησε μια περιπέτεια που διήρκεσε σχεδόν έξι μήνες για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Η τουρκική κίνηση εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως μια κίνηση καλής θελήσεως, που δεν μπορεί παρά να αποτελεί θετικό προάγγελο για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν εμφανής ακόμα και λίγες ώρες νωρίτερα από την απελευθέρωση, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε για μία ακόμα φορά σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας στο Αιγαίο, αποδίδοντας την ευθύνη για την ένταση στο αρχιπέλαγος στην ελληνική πλευρά. Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη 10η διάσκεψη Τούρκων πρέσβεων, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Τσαβούσογλου είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο. Με δικαιολογία τη «μάχη του μπακαλιάρου» στο Αιγαίο, η τουρκική ακτοφυλακή παραβιάζει τακτικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα Δωδεκάνησα, αλλά και στο βόρειο Αιγαίο, συγκεκριμένα στη Ζουράφα, συνοδεύοντας μηχανότρατες αλλά και μικρότερα τουρκικά αλιευτικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου εξαπέλυσε συνολική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιγράφοντας τις δύο χώρες ως υπεύθυνες όχι μόνο για την ένταση στο Αιγαίο, αλλά και για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση, κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Ολοι μας δεν θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας;», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου, αφού νωρίτερα είχε σπεύσει να τονίσει ότι «και η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική» από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επ’ αυτού, αναφερόμενος στη Λευκωσία, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να συνεργαστούν. Και αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν-Μοντανά». Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε, επίσης, ότι «για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μια καινούργια διαδικασία», επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις συζητήσεις οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στους επόμενους δύο μήνες.

Δεδομένων των δυσκολιών που υφίστανται στις σχέσεις της Ουάσιγκτον, αλλά και της Δύσης γενικότερα, με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τρόπος με τον οποίο θα δρομολογηθούν αυτές οι εξελίξεις θα κριθεί από το γενικότερο επίπεδο επαφών, αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα. Εως τότε, κρίσιμη θεωρείται η αμέσως επόμενη περίοδος και συγκεκριμένα το δεκαήμερο έως τις 25 Αυγούστου και, έπειτα, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, για τη δραστηριοποίηση του πλωτού γεωτρύπανου της Αγκυρας στην Αν. Μεσόγειο, ιδίως αν αυτή συμβεί σε περιοχή η οποία βρίσκεται στα νότια της Κύπρου, εντός, ή περί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή