Καθημερινές οι διακοπές νερού στη Μύκονο

Καθημερινές οι διακοπές νερού στη Μύκονο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς είναι οι διακοπές νερού στη Μύκονο, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της. Εδώ και ένα μήνα, σύμφωνα με επισκέπτρια του νησιού που παραθερίζει κάθε χρόνο στη Μύκονο, η παροχή νερού διακόπτεται σχεδόν καθημερινά από λίγες ώρες τη φορά (από 2 έως 4 ώρες), ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η διακοπή διήρκεσε πάνω από 8 ώρες. «Οσοι δεν μένουν σε κάποιο ξενοδοχείο και νοικιάζουν σπίτι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα», λέει η ίδια, που νοικιάζει κατάλυμα στον Πλατύ Γιαλό. «Κάθε μέρα τηλεφωνούμε στη ΔΕΥΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μυκόνου) και κάθε μέρα μας λένε “βλάβη”». Το ίδιο ακριβώς συνέβη και χθες το πρωί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Κουκά, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν αφορά την επάρκεια νερού. «Εχουμε επάρκεια νερού, αφού έχουμε φέρει νέες αφαλατώσεις, ωστόσο το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ παθαίνει συχνά μπλακ άουτ λόγω της αυξημένης κατανάλωσης. Οταν πέφτει το ρεύμα στον Κόρφο, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της αφαλάτωσης, σταματάει η παροχή ρεύματος και η τροφοδοσία των αφαλατώσεων». Οταν διακόπτεται η λειτουργία των εργοστασίων, επηρεάζεται η παροχή νερού σε πολλές περιοχές όπως ο Πλατύς Γιαλός, ο Ορνός, ο Αγιος Ιωάννης, η Αλεόμανδρα, η περιοχή Πετεινάρος κ.ά., ενώ δυσχεραίνεται η προώθηση νερού στις κεντρικές δεξαμενές της περιοχής.

Το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, μάλιστα, έπιασε φωτιά πυλώνας του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολύωρη διακοπή ρεύματος και νερού στις παραπάνω περιοχές. «Μολονότι διανύσαμε τη μεγαλύτερη λειψυδρία της δεκαετίας, καλύπτουμε το δίκτυό μας», λέει ο κ. Κουκάς (τον Απρίλιο, η στάθμη νερού στο φράγμα στο Μαράθι βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα). «Ωστόσο όταν γίνονται διακοπές ρεύματος, θα υπάρχουν προβλήματα. Οταν σταματήσει η παραγωγή νερού και αδειάσουν οι σωληνώσεις, θέλει ξανά πολλές ώρες για να γεμίσει το δίκτυο». Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη δημιουργίας δεξαμενών νερού στις κατοικίες, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού προβλήματα. Πρόσφατα, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Μιχάλης Ζουγανέλης, απηύθυναν έκκληση προς όλους να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Στην έναρξη της σεζόν, τα αποθέματα στα δύο φράγματα (Μαράθι και Ανω Μερά) έφταναν το 1 εκατ. κυβικά, ενώ η παραγωγή νερού με τις νέες αφαλατώσεις θα ανερχόταν σε 11.000 κυβικά ημερησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή