Φανερός πράκτωρ www.007

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο πληροφορίες για τη ζωή μας. «Ανεβάζουμε» εικόνες από τα μέρη όπου ταξιδεύουμε και κάνουμε διακοπές, φωτογραφίες συντρόφων και φίλων, αλλά και αποσπάσματα της δουλειάς μας, κείμενα, βίντεο, βραβεύσεις. Δημοσιεύουμε ακόμη στοιχεία για τις επιδόσεις μας σε διάφορα σπορ, όπως ένας αγώνας τρεξίματος ή στο γυμναστήριο. Ακόμη και εκείνοι που στην αρχή διατηρούσαν αντιστάσεις κάμπτονται και αποκτούν παρουσία στα social media.

Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποίησε, μόλις χθες, μέσω Twitter, τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου να μην κοινοποιούν φωτογραφίες από παραλίες που αποδεικνύουν ότι βρίσκονται εκτός σπιτιού, για να μη διευκολύνουν τα σχέδια διαρρηκτών. Κι αυτή είναι μία μόνο πιθανή παρενέργεια της έκθεσής μας στο Iντερνετ. Αρχές Ιουλίου, η διαδικτυακή εφαρμογή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού στάθηκε αφορμή να διαρρεύσουν στο Διαδίκτυο και στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία μυστικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί το προσωπικό των εγκαταστάσεων, μυστικοί πράκτορες και αξιωματούχοι ασφαλείας, ενώ στην επαγγελματική τους ζωή εφάρμοζαν μια σειρά από πρωτόκολλα ασφαλείας, στην… ιδιωτική τους ζωή επέλεγαν να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο τις επιδόσεις τους στο τρέξιμο και στο ποδήλατο. Η ιστορία έχει ως εξής: Η φινλανδική εταιρεία Polar εξειδικεύεται στην παρασκευή ρολογιών και συσκευών που καταγράφουν με λεπτομέρεια την απόσταση που διανύει ένας δρομέας, τη μέγιστη και μέση ταχύτητά του κ.ά. Η ίδια εταιρεία ανέπτυξε μια εφαρμογή, που επέτρεπε στους κατόχους των συσκευών να «ανεβάζουν» στο Διαδίκτυο τις επιδόσεις τους, ενώ οι διαδρομές που ακολουθούσαν αποτυπώνονταν, μέσω GPS, σε χάρτη.

Δημοσιογράφοι της συνδρομητικής ιστοσελίδας της Ολλανδίας De Correspondent επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και εντόπισαν ασυνήθιστη κίνηση δρομέων σε ερημικές τοποθεσίες και κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Από την περαιτέρω έρευνά τους και την αντιπαραβολή στοιχείων που υπήρχαν δημοσιευμένα σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Linkedin, πέτυχαν να συγκεντρώσουν απόρρητες πληροφορίες για την ταυτότητα Ολλανδών πρακτόρων και αξιωματούχων ασφαλείας που, στον ελεύθερο χρόνο τους, έκαναν τζόγκινγκ κοντά στα γραφεία της NSA, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο και αλλού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή