KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντησα τον ιδρυτή της μάρκας Krayon, Rémi Maillat στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Σαλονιού Υψηλής Ωρολογοποιίας SIHH 2018. Ομολογώ ότι η τηλεφωνική μας επικοινωνία λίγο καιρό νωρίτερα μού είχε εξάψει την περιέργεια για αυτό που επρόκειτο να αντικρίσω. Το αποτέλεσμα με αποζημίωσε πλήρως καθώς ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με την ωρολογοποιία. Το ρολόι με το παράξενο όνομα Everywhere, δηλαδή «Παντού» κάνει κάτι πραγματικά συναρπαστικό: Καταχωρώντας το γεωγραφικό μήκος και πλάτος και τη σωστή ημερομηνία, το Everywhere σας δείχνει την ακριβή ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου, όπως και την ακριβή διάρκεια της ημέρας και της νύχτας σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεστε!

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού-1

Θα μπορούσε να παραλληλίσει κάποιος το Everywhere με έναν μικροσκοπικό αστρονομικό υπολογιστή καρπού, αφού μόλις λάβει τις κατάλληλες παραμέτρους, το ρολόι δείχνει αυτομάτως την ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου. Η πολύπλοκη ένδειξη ανατολής και δύσης του ηλίου είναι κάτι που συναντάται εξαιρετικά σπάνια στην ωρολογοποιία. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι –παραδοσιακοί κατά κύριο λόγο– οίκοι που έχουν καταπιαστεί με αυτή την complication, όπως η Audemars Piguet και η Vacheron Constantin, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημιουργοί οι οποίοι ειδικεύονται στις αστρονομικές complications, όπως o Martin Braun και ο Christiaan ven der Klaauw. Στα ρολόγια τους υπάρχει ένα έκκεντρο για την ένδειξη ώρας της ανατολής του ηλίου και άλλο ένα για την ένδειξη ώρας της δύσης. Και τα δύο έκκεντρα περιστρέφονται μία φορά τον χρόνο. Αυτή όμως η διάταξη του μηχανισμού έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: ότι το ρολόι δείχνει την ανατολή και τη δύση του ηλίου μόνο στο συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη για το οποίο κατασκευάστηκαν τα έκκεντρα. Αυτή η δυστοκία απασχόλησε έντονα τον Rémi Maillat, έναν μηχανικό και κατασκευαστή ωρολογιακών μηχανισμών, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ασχολήθηκε με τη δημιουργία μηχανισμών υψηλής πολυπλοκότητας. Ο Maillat αποφάσισε να βρει λύση στο πρόβλημα, σχεδιάζοντας ένα σύστημα προγραμματισμού αυτής της complication. Κάπως έτσι γεννήθηκε το 2013 η εταιρεία Krayon και αυτό είναι το πρώτο της ρολόι, το Everywhere.

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού-2

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Maillat κράτησε το μέγεθος αυτού του πολύπλοκου μοντέλου σε πολύ λογικά πλαίσια. Με κάσα από λευκό χρυσό 18Κ σε διάμετρο μόλις 42 mm και πάχος 11,7 mm, το Everywhere εφαρμόζει τέλεια στον καρπό και δεν «διαλαλεί» την υψηλή πολυπλοκότητα και τη μοναδικότητά του, όπως θα περίμενε κανείς. Ομοίως η σχεδίαση του καντράν είναι διακριτική, καλαίσθητη και ξεκάθαρη, προσφέροντας στον κάτοχο του ρολογιού ένα κομψό όσο και ευκρινές αποτέλεσμα. Η πλάκα του είναι από λευκό χρυσό ενώ οι περιφερειακοί δίσκοι με τις ενδείξεις της ώρας ανατολής και δύσης του ηλίου είναι από κρύσταλλο ζαφειριού. Η ώρα διαβάζεται στην περιφέρεια του καντράν, χάρη σε ένα μπλε βέλος που κινείται γύρω από μία 24ωρη κλίμακα. Το ίδιο αυτό βέλος δείχνει και πόσες ώρες έχουν παρέλθει από την τελευταία ανατολή. Στο κέντρο τρέχει μόνο ένας μπλε δείκτης που δείχνει τα λεπτά.

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού-3

Στο βοηθητικό καντράν, στο 12, υπάρχει η ένδειξη γεωγραφικού μήκους (+180 / -180) με τον μακρύτερο δείκτη, ενώ ο κοντός δείκτης δείχνει την ώρα UTC και προχωρά ανά ημίωρα διαστήματα ώστε να λαμβάνει υπόψη κάθε χρονική ζώνη του πλανήτη. Όποτε χρειαστεί, η ένδειξη DST (Daylight Saving Time) ρυθμίζεται στη θερινή ώρα. Στο 9 υπάρχει η ένδειξη γεωγραφικού πλάτους (+60 / -60). Στο 3 βρίσκεται ο δείκτης επιλογής λειτουργίας (ημερομηνία, γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος, ώρα UTC), ενώ στο 6 εμφανίζονται ο μήνας και η ημερομηνία.

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού-4

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα του αυτόματου μηχανικού μηχανισμού του –ο οποίος αποτελείται από 595 εξαρτήματα– ξαφνιάζει η ευκολία χειρισμού του ρολογιού. Στα αριστερά της κάσας υπάρχει ένα μπουτόν με τη βοήθεια του οποίου ο χρήστης επιλέγει είτε την ημερομηνία, το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος είτε την ώρα UTC και ο σχετικός δείκτης επιλογής λειτουργίας στο καντράν ρυθμίζεται από την κορόνα του ρολογιού. Από την κορόνα κουρδίζει επίσης ο μηχανισμός και ρυθμίζεται η ώρα.

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού-5

Ο μηχανισμός λειτουργεί σε συχνότητα 3Hz, είναι αυτόματος με έναν μικρο-ρότορα από χρυσό 22 καρατίων και προσφέρει ενεργειακή αυτονομία 72 ωρών.

KRAYON Everywhere – Ένας αστρονομικός υπολογιστής καρπού-6

Όπως μου εξήγησε ο δημιουργός του, η παραγωγή του Everywhere δεν ξεπερνά τα πέντε ή έξι κομμάτια ετησίως. Λόγω λοιπόν της υψηλής πολυπλοκότητας και της σπανιότητάς του, προσφέρεται σε αναλόγως υψηλή τιμή, γύρω στις 550-600 χιλιάδες ευρώ. Το κόστος κατασκευής εξαρτάται φυσικά από τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη, καθώς κάποιοι ζητούν ειδικές διακοσμήσεις, πολύτιμους λίθους, σκάλισμα στην κάσα, ιδιαίτερο φινίρισμα στον μηχανισμό κ.ά.

Περισσότερα για το Everywhere από τον ίδιο τον δημιουργό του στο video που ακολουθεί…

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή