Προειδοποίηση Μάικ Πενς προς Ερντογάν

Προειδοποίηση Μάικ Πενς προς Ερντογάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απόπειρα «οικονομικού πραξικοπήματος» κατηγόρησε, χθες, τις ΗΠΑ στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε έναν έμμεσο παραλληλισμό με το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του Ιουλίου του 2016. «Αντιμετωπίζουμε αυτή την απόπειρα “οικονομικού πραξικοπήματος” με την οξύνοια του τουρκικού έθνους και την ηγεσία του προέδρου μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου.

Καθώς μαίνεται ο «πόλεμος» των οικονομικών κυρώσεων ανάμεσα στις δύο σύμμαχες χώρες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνδαυλίζουν τον αντιαμερικανισμό, δίνοντας μεγάλη προβολή σε διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ. Οδηγοί ταξί δημιούργησαν πανδαιμόνιο έξω από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, όπου οδήγησαν την αυτοκινητοπομπή τους, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και χτυπώντας τα κλάξον των οχημάτων τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφθονούν αναρτήσεις που εμφανίζουν αγανακτισμένους πολίτες να καίνε δολάρια και να καταστρέφουν συσκευές iphone.

Η ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις φορτίστηκε ακόμη περισσότερο την Τετάρτη, όταν δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα, Αντριου Μπράνσον, η κράτηση του οποίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διπλωματική κρίση. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Αδριανούπολη, όπως και εκείνη του Τανέρ Κιλίτς, επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστείας στην Τουρκία.

Επίδειξη ισχύος

Στην υπόθεση Μπράνσον παρενέβη προσωπικά και ο Μάικ Πενς. Ο γνωστός για τα έντονα θρησκευτικά αισθήματά του αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πάστορας «είναι ένας αθώος άνθρωπος» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του, συμβουλεύοντας την Τουρκία «να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του προέδρου Τραμπ».

Πάντως, το αίτημα αποφυλάκισης του Μπράνσον θα εξεταστεί εκ νέου από ανώτερο τουρκικό δικαστήριο εντός των προσεχών ημερών. Μάλιστα, η εφημερίδα Hurriyet πιθανολογούσε θετική εξέλιξη το Σαββατοκύριακο. Παρ’ όλα αυτά, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ξεκαθάρισε ότι οι αυξημένοι δασμοί στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου θα διατηρηθούν ακόμη κι αν απελευθερωθεί ο Μπράνσον γιατί «σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά όχι υπό το κράτος απειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή