48 χρόνια «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών

48 χρόνια «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Κοινή μάχη εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών ανακοίνωσαν χθες οι Αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα απαιτεί διασυνοριακή αντιμετώπιση. Η ανακοίνωση θεωρήθηκε εν μέρει ως απάντηση στην έξαρση του πολέμου των συμμοριών στο Σικάγο, στο πλαίσιο του οποίου έχουν πυροβοληθεί 74 άτομα από τις αρχές Αυγούστου, εκ των οποίων τα 12 θανάσιμα.

«Δεν πρόκειται για πρόβλημα που αφορά μόνο το Σικάγο, ούτε μόνο τη χώρα. Το πρόβλημα είναι διεθνές. Ξεκινά μια νέα εποχή για τις διωκτικές αρχές, είμαστε στο κατόπι σας», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών του Σικάγου, Μπράιαν Μακ Νάιτ.

Ο καθηγητής σπουδών ασφαλείας στο πανεπιστήμιο Σαμ Χιούστον, Νέιθαν Τζόουνς, δήλωσε στο δίκτυο NBC ότι οι προτάσεις «δεν φέρνουν κάτι καινούργιο». H αμερικανική δίωξη ναρκωτικών συνεργάζεται με τη μεξικανική κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1970. «Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να επιταχύνουν τις διώξεις Μεξικανών πολιτών και να τους εκδίδουν γρηγορότερα», εκτίμησε.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, που μαίνεται εδώ και δεκαετίες, με πρωτοβουλίες της αμερικανικής και της μεξικανικής κυβέρνησης δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα. Η εκλογή, τον Ιούνιο, του αριστερού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στην προεδρία του Μεξικού αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μεξικανικές αρχές προσεγγίζουν το πρόβλημα. «Θα καλέσουμε τον Πάπα Φραγκίσκο, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αντιπροσώπους διεθνών οργανισμών ώστε να καταρτίσουμε ένα κοινό πρόγραμμα για να επιτύχουμε την ειρήνευση στη χώρα, από κοινού με τα θύματα και τις οικογένειές τους», είχε δηλώσει προεκλογικά ο Ομπραδόρ. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις αρχές του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή