Reuters: Ενώ τα μνημόνια τελειώνουν, οι περιπτεράδες στο Σύνταγμα μετρούν ακόμα πληγές

Reuters: Ενώ τα μνημόνια τελειώνουν, οι περιπτεράδες στο Σύνταγμα μετρούν ακόμα πληγές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μικρό οδοιπορικό στην Πλατεία Συντάγματος, το κεντρικό σημείο των συχνά βίαιων διαδηλώσεων στα χρόνια του μνημονίου, πραγματοποίησε το Reuters.

Ο Χρήστος Παπαγεωργίου έχει δει το περίπτερό του να γκρεμίζεται και καθώς προσπαθούσε να το σώσει με έναν πυροσβεστήρα, ανέπτυξε άσθμα από τα δακρυγόνα που έπεφταν στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια σφοδρών διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας.

Μεταξύ 2010 και 2015, σημειώνει το Reuters, η πλατεία Συντάγματος ήταν το κεντρικό σημείο οργισμένων και συχνά βίαιων διαδηλώσεων από χιλιάδες Έλληνες ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Οκτώ  χρόνια αργότερα, o μόνος κρότος που ακούγεται στην πλατεία είναι αυτός που παράγουν οι ρόδες από τις τροχήλατες βαλίτσες οι χιλιάδες τουρίστες.

Αλλά για εκατοντάδες ανθρώπους που δουλεύουν εκεί κοντά, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας παραμένουν ζωντανές στη μνήμη τους.

Υπήρχαν φορές που οι βουλευτές ψήφιζαν τους νόμους της λιτότητας υπό τον ήχο χειροβομβίδων και κρότου, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ιδιόρρυθμων αναρχικών και διαδηλωτών και αστυνομίας μετέτρεπαν την πλατεία σε πεδίο μάχης με καπνογόνα, σπασμένα μάρμαρα και φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων.

Ο Χρ. Παπαγεωργίου, 43 ετών, διατηρεί ένα μικρό περίπτερο στην πλατεία. Λέει ότι τα πράγματα έχουν τώρα σε μεγάλο βαθμό ηρεμήσει παρότι η πλατεία παραμένει το αγαπημένο πεδίο των ελλήνων διαδηλωτών.

«Τότε έμοιαζε με ζώνη πολέμου. Φοβόμασταν στ’ αλήθεια για τις ζωές μας» λέει στο Reuters και ανακαλεί στη μνήμη του ότι είχε αναγκαστεί επί τρεις ημέρες να κοιμηθεί μέσα στο περίπτερό του καθώς οι διαδηλώσεις έξω από αυτό μαίνονταν.

«Είχαμε μπλοκαριστεί μεταξύ των ΜΑΤ και των διαδηλωτών, φορούσαμε αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαμε πυροσβεστήρες για να είμαστε σίγουροι ότι το περίπτερο δεν θα τυλιχθεί στις φλόγες».

Από τα ατέλειωτα δακρυγόνα, ανέπτυξε μάλιστα άσθμα, αναφέρει.

Απέναντι από την πλατεία ο Αλέξανδρος Αλιούσης 28 ετών, ιδιοκτήτης ενός άλλου περιπτέρου διηγείται μια παραπλήσια ιστορία: «Όλα ήταν σπασμένα.  Ήρθα να το δω και έβαλα τα κλάματα. Σε πονάει όταν ξαφνικά βλέπεις να γίνονται σκουπίδια όλα όσα έχει και δεν έχεις», λέει ο Αλιούσης που είχε τραυματιστεί προσπαθώντας να αποφύγει μία βόμβα μολότοφ.

«Η Ελλάδα βγαίνει από τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα που της επέβαλαν οι πιστωτές στις 20 Αυγούστου. Αν και η πόλη είναι πλέον πιο ήρεμη -οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 16,8% το πρώτο πεντάμηνο του έτους- η χώρα θα αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα της λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις είναι καθ’ οδόν και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη σε πλεονάσματα για πολλά χρόνια, καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή