ΕΛΛΑΔΑ

Προς ολοκλήρωση βαίνει η έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Ορισμένες οικογένειες έχουν ορίσει δικούς τους πραγματογνώμονες, που διενεργούν παράλληλη έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μπαράζ παραστάσεων πολιτικής αγωγής από συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατατίθενται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ενώ συνεχίζονται και οι μαρτυρικές καταθέσεις τους στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο και την εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά πληροφορίες, η ολοκλήρωσή της θα σηματοδοτηθεί με την αποστολή κλήσεων σε πρόσωπα προερχόμενα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Τις τελευταίες ημέρες, καθημερινά, συγγενείς θυμάτων προσέρχονται στην Εισαγγελία προκειμένου να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ αρκετοί εξ αυτών υποβάλλουν και μηνυτήριες αναφορές. Κάποιες από τις οικογένειες, μάλιστα, έχουν ορίσει και δικούς τους πραγματογνώμονες οι οποίοι διενεργούν ανεξάρτητη έρευνα, παράλληλα με τη Δικαιοσύνη, για τα αίτια της τραγωδίας και σύντομα αναμένεται να υποβάλουν τα πορίσματα στην Εισαγγελία. Ομως και οι εισαγγελείς έχουν ορίσει πραγματογνώμονα από την Πυροσβεστική, ο οποίος θα συντάξει το δικό του πόρισμα, που θα ενσωματωθεί στη δικογραφία.

Επίσης, εντός των ημερών αναμένεται να διαβιβαστούν στους εισαγγελείς και οι ασύρματες συνομιλίες των φορέων που ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Πάντως, η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας θα σημάνει την έναρξη μιας δικαστικής «μάχης» για την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών, η χρονική διάρκεια της οποίας μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια. Και τούτο διότι, πέραν της κύριας υπόθεσης, θα «τρέχουν» παράλληλες υποθέσεις, υποτμήματα της κύριας, για ποινικές ή και αστικές ευθύνες. Ούτως ή άλλως, το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αργό, πόσο μάλλον για καταστροφή τέτοιου μεγέθους με εκατοντάδες θύματα αλλά και πολλούς εμπλεκομένους στη διαδικασία αντιμετώπισής της.
96 τα θύματα

Στα 96 ανέρχονται πλέον τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς. Την Τρίτη έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας άνδρας εγκαυματίας ηλικίας 68 ετών που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ. Μέχρι χθες το απόγευμα, νοσηλευόμενοι παρέμεναν 29 εγκαυματίες, εκ των οποίων οι τρεις διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σε καλή κατάσταση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ