Η τουρκική κρίση δεν επηρεάζει σημαντικά τον όμιλο Fourlis

Η τουρκική κρίση δεν επηρεάζει σημαντικά τον όμιλο Fourlis

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο όμιλος Fourlis σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κρίση της τουρκικής οικονομίας στη θυγατρική του που δραστηριοποιείται εκεί. Ο όμιλος, πάντως, επισημαίνει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ», ότι θα προχωρεί βήμα βήμα στο επενδυτικό του πρόγραμμα στη γείτονα.

Ο όμιλος Fourlis δραστηριοποιείται στην Τουρκία μέσω της 100% θυγατρικής του Intersport Atletik MAG. VE DIS TIC.A.S. και διαθέτει εκεί 24 καταστήματα με το σήμα Intersport και 2 καταστήματα με το σήμα The Athlete’s Foot.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο όμιλος επισημαίνει τα εξής: α) οι πωλήσεις του το 2017 ανήλθαν σε 73,7 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 17,8 εκατ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 4,1% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, β) το EBITDA (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του 2017 ήταν αρνητικό και συγκεκριμένα ζημίες 2,9 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 640.000 ευρώ) σε σύνολο EBITDA 41,8 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο ομίλου, γ) ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι και σήμερα είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος, δ) άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνεται σε τοπικό νόμισμα, ε) ο δανεισμός της εταιρείας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) και στ) όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια.

«Οπως είναι προφανές από τα ανωτέρω, οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Fourlis», υποστηρίζει η εισηγμένη και προσθέτει: «Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την Intersport, λόγω του μεγέθους της, των δημογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού.

Ο όμιλος και η Intersport παρακολουθούν στενά της εξελίξεις στην Τουρκία και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και μεγιστοποίηση των μεσοπρόθεσμων θετικών επιπτώσεων». Τον περασμένο Μάιο, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2018, το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου περιελάμβανε την αύξηση των καταστημάτων Intersport στην Τουρκία σε 55 έως το 2020, καθώς και την αύξηση των καταστημάτων The Athlete’s Foot, από 14 σήμερα συνολικά σε Ελλάδα και Τουρκία, σε 40 τα επόμενα 3-5 χρόνια. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα η Intersport αύξησε τα καταστήματά της στην Ελλάδα από 30 σε 50, γιατί δημιουργήθηκαν ευκαιρίες στο real estate.

Αντίστοιχα, στην Τουρκία θα αξιολογήσουμε πιθανές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν, ώστε να προχωρήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα βήμα βήμα», απάντησε ο όμιλος στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή