Στροφή προς την Ε.Ε. επιχειρεί ο σουλτάνος αναζητώντας στήριξη

Στροφή προς την Ε.Ε. επιχειρεί ο σουλτάνος αναζητώντας στήριξη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες προσπάθειες βελτίωσης των προβληματικών σχέσεών της με την Ε.Ε. καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση, αναζητώντας στον υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό της εταίρο στηρίγματα έναντι των επιθέσεων που δέχεται από την Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων στη χώρα του από την κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με πηγή από την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις αμοιβαίες επενδύσεις. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε ανάλογου περιεχομένου επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι η χώρα της ενδιαφέρεται ζωηρά για μια ευημερούσα και σταθερή Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί επισήμως τη Γερμανία το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει, πέραν των ζητημάτων που σχετίζονται με τη σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών για την κατάργηση της βίζας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών σε χώρες-μέλη της Ενωσης. Για τον σκοπό αυτό θα συναντηθεί εντός των προσεχών ημερών με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Μέχρι στιγμής, η κατάργηση της βίζας «σκοντάφτει» στην απαίτηση της Ε.Ε. να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος της Τουρκίας, ώστε να είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε μία άλλη ένδειξη προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαίων, έγινε χθες γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας ότι στις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τετραμερής συνάντηση κορυφής Ρωσίας – Γερμανίας – Γαλλίας – Τουρκίας για το Συριακό. Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε τη δέσμευση του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, για επενδύσεις της τάξεως των 15 δισ. στην Τουρκία, ύστερα από συνάντηση των δύο ανδρών στην Αγκυρα. Η στήριξη του συμμαχικού εμιράτου του Κόλπου συνέβαλε στη χθεσινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή