Τα μπάνια των Σκοπιανών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα περάσει φέτος καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό του στη Χαλκιδική. Επίκειται το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών και οι επικοινωνιολόγοι του τον συμβούλευσαν ότι θα ήταν προτιμότερο να αναπαυθεί λίγες μέρες στο τουριστικό θέρετρο της Αχρίδας για να μη δώσει λαβές στην αντιπολίτευση. Και αυτό έκανε. Δεν συμβαίνει το ίδιο με εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του που απολαμβάνουν τούτες τις μέρες τον ήλιο και τη θάλασσα στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας, των Σποράδων και των Επτανήσων. Για όλους αυτούς τα μπάνια προέχουν και το δημοψήφισμα μπορεί να περιμένει, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και τότε οι περισσότεροι εξ αυτών θα προσέλθουν στην κάλπη. Για τον Ζάεφ, όμως, η προσέλευση των πολιτών στην κάλπη είναι ίσως το πιο κρίσιμο εμπόδιο στη διαδρομή προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας. Αν οι ψηφοφόροι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συμμετοχή, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, τότε το αποτέλεσμα δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση. Αυτόν τον κίνδυνο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και δηλώνει ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό» χαρακτήρα.

Ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις των πολιτών δεν υπάρχει, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών βρίσκεται στις ξαπλώστρες της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ούτε έχει ακουστεί να διοργανώνονται στα μπαράκια της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας… προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Προς το παρόν, τέτοιες σκοτούρες έχουν ο Ζάεφ και οι επιτελείς του που θέλουν να είναι έτοιμοι τη 10η Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει επίσημα η εκστρατεία για το δημοψήφισμα και βεβαίως θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα οι στρατιές των παραθεριστών. Ο δεκάλογος με τα καλά της συμφωνίας έχει συνταχθεί ήδη για να αποτελέσει τη «βίβλο του ΝΑΙ», όπως επίσης έχει ψηφιστεί στη Βουλή και το ερώτημα επί του οποίου θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Η αντιπολίτευση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα ή θα το μποϊκοτάρει για να μην επιτευχθεί η προσέλευση του 50%. Το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο για τον Ζάεφ, για τον επιπλέον λόγο ότι στο γειτονικό Κόσοβο κυοφορούνται εξελίξεις γύρω από το συνοριακό καθεστώς, με πιθανή ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, διευθέτηση που θα επιφέρει συνοριακές αλλαγές και αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες στο αλβανικό τόξο της βαλκανικής, στο οποίο οι Αλβανοί της FYROM κατέχουν περίοπτη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή