Στην Αλεξάνδρεια το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Προμηθεύς»

Στην Αλεξάνδρεια το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Προμηθεύς»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα συγκίνησης, η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας υποδέχτηκε χθες το απόγευμα το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Προμηθεύς», που κατέπλευσε και θα βρίσκεται μέχρι αύριο το πρωί στη Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για το έτος 2018.

Νωρίτερα, τις μεσημεριανές ώρες, μία μεγάλη ομάδα από τους Ναυτικούς Δοκίμους επισκέφθηκε το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, όπου τους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης, ξεναγώντας τους στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο που βρίσκεται στο κέντρο της αιγυπτιακής παραθαλάσσιας μεγαλούπολης, και δείχνοντάς τους αυτά που οι Αιγυπτιώτες Έλληνες κληρονόμησαν από τους προγόνους τους: το επιβλητικό Αβερώφειο Σχολείο, το Θέατρο Ιουλίου Σαλβάγου, την Πρατσίκειο Σχολή, το μεγάλο αθλητικό Στάδιο, ενώ τούς παρουσίασε και τα σημερινά έργα στα οποία προχωρά η ελληνική κοινότητα, στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Αργά το βράδυ, μία μεγάλη ομάδα παροίκων, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Τάσο Παπαδόπουλο και τον κ. Κασιμάτη, έγιναν θερμά δεκτοί πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο, από τον ίδιο τον πλοίαρχο Αθανάσιο Σπανό.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπανός, συνοδευόμενος από τον ακόλουθο Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο κ. Παρίση Κανούτο επισκέφθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα στον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Μοχάμεντ Σουλτάν, καθώς επίσης και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα.

Επίσης κατέθεσαν στέφανο στο Μνημείο του Αγνώστου Ναύτου και επισκέφθηκαν την έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου τούς υποδέχτηκε ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) κ. Νάρκισσος, το Μουσείο Καβάφη και την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Συγκινητική ήταν και η παρουσία των Ελλήνων παροίκων πάνω στο πλοίο, όπου ο πλοίαρχος υποδέχτηκε με τη σειρά του τον διοικητή της Ναυτικής Βάσης της Αλεξάνδρειας και τον διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ευχαριστώντας όλους όσοι παραβρέθηκαν στην δεξίωση που παραχωρήθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου, μία δεξίωση που ήταν τιμητική για όλους τους επισκέπτες, χωρίς όμως καμία εκδήλωση χορών ή μουσικής, σεβόμενο -τόσο το πλήρωμα όσο και οι Ναυτικοί Δόκιμοι- τις τραγικές μνήμες από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Ο πλοίαρχος ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και στο τέλος αντήλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον κ. Κασιμάτη, ευχαριστώντας για την επίσκεψη του ελληνικού πολεμικού πλοίου στο λιμένα της Αλεξάνδρειας αλλά και τη θερμή υποδοχή.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη ομάδα από τους Ναυτικούς Δοκίμους (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Δόκιμοι άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και οκτώ από την Ιορδανία), επισκέφθηκαν και στρατιωτικές αιγυπτιακές εγκαταστάσεις στην Αλεξάνδρεια, όπου αντήλλαξαν απόψεις επί θεμάτων στρατιωτικού ενδιαφέροντος με τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους, ενώ επισκέφθηκαν και την ίδια την πόλη.

Το «Προμηθεύς» με τους 150 Ναυτικούς Δοκίμους και το 130μελές πλήρωμα θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για το λιμάνι της Χάιφας στο Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή