Αντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο Aμερικανός πάστορας που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Αντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο Aμερικανός πάστορας που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας από τους κυριότερους παράγοντες της έντασης στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι αναμφίβολα ο πάστορας Αντριου Μπράνσον.

Μάλιστα, όσο η κράτησή του επιτείνεται μετά και το νέο «όχι» της Τουρκίας για την αποφυλάκιση του, η αναστάτωση εντείνεται συνεχώς ενώ έως ώρα δεν διαφαίνεται μια άμεση έκβαση του ζητήματος.

Η Τουρκία φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ΗΠΑ, παρόλο που από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό, ενώ ταυτόχρονα έχασε μεγάλο μέρος της αγοραστικής της αξίας.

Ποιο είναι όμως το προφίλ του ανθρώπου που βρέθηκε στον επίκεντρο αυτής της κρίσης, ποιος ο ρόλος του αλλά και ποιες είναι οι κατηγορίες που του αποδίδονται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως για την Τουρκία ο πάστορας Μπράνσον είναι ένας κατάσκοπος ο οποίος επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016. Για την χώρα του, όμως, είναι ένας οικογενειάρχης, χριστιανός, αθώος και κρατείται άδικα εδώ και αρκετό καιρό.

Αντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο Aμερικανός πάστορας που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας-1

Ειδικότερα, ο Αντριου Μπράνσον, ηλικίας 50 ετών με καταγωγή από τη Νότια Καρολίνα είναι ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας ο οποίος εργαζόταν σε εκκλησία της Σμύρνης. Ο ίδιος διαβιεί στην Τουρκία παραπάνω από 23 έτη με την σύζυγό του, ενώ έχει αποκτήσει τρία παιδιά εκεί.

Τον Οκτώβριο του 2016 έπειτα από λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πάστορας συλλαμβάνεται και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Παράλληλα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μεταξύ των κατηγοριών και εκείνη για υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ευθέως ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ας σημειωθεί, πως στην περίπτωση που καταδικαστεί, ο Αμερικανός πάστορας είναι αντιμέτωπος ακόμη και με 35 χρόνια φυλάκισης. «Δεν έχουν βάση οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει», σημείωνε ο Αμερικανός πρέσβη στην Τουρκία, Τζον Μπας. «Φαίνεται πως κρατείται μόνο γιατί είναι Αμερικανός πολίτης, ο οποίος, ως θρησκευτικός άνθρωπος, είχε επαφές με μία ευρεία γκάμα ανθρώπων στη χώρα», είχε σημειώσει ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2017.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κράτηση

«Δεν έχουμε δει ούτε μία αξιόπιστη απόδειξη εναντίον του κ. Μπράνσον και καλούμε τις τουρκικές Αρχές να λύσουν το ζήτημα άμεσα, με διαφανή και δίκαιο τρόπο», υποστήριζε πριν από μερικούς μόνο μήνες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ενώ ο ίδιος ο, Ντόναλντ Τραμπ, είχε καταδικάσει από την αρχή της θητείας του την κράτησή σημειώνοντας πως «δεν συντρεχει λόγος δίωξής του».

«Τον λένε κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι περισσότερο κατάσκοπός από εκείνον. Ελπίζω να τον αφήσουν να επιστρέψει σπίτι του, στην όμορφη οικογένειά του, εκεί που ανήκει», σημείωνε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι τεράστια ντροπή το γεγονός το ότι η Τουρκία δεν θα απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, από την φυλακή. Κρατείται όμηρος εδώ και πολύ καιρό», σημείωνε σε άλλη ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ παράλληλα για πρώτη φορά χρησιμοποίησε μόλις χθες τον όρο «όμηρος», προειδοποιώντας την Άγκυρα με νέες κυρώσεις.

Αντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο Aμερικανός πάστορας που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας-2

Ανταλλαγή με Γικουλέν;

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος Ερντογάν  έχει υποστηρίξει πως ο Μπράνσον «δεν είναι όμηρος», ωστόσο έχει προβεί σε σχόλια που δείχνουν πως θα έβλεπε ως καλοδεχούμενη μία ανταλλαγή κρατουμένων. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε το ερώτημα πως γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούν την απελευθέρωση του Μπράνσον, την ώρα που αρνούνται να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν;

«Ο Γκιουλέν υποκρύπτεται εκεί. Και δεν έχει καταδικαστεί. Δεν είναι καν υπό κράτηση», τόνιζε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Απαιτούμε την έκδοσή του, αλλά δεν τον εκδίδουν. Αλλά υπάρχει και ο πάστορας Μπράνσον εδώ, ο οποίος διώκεται, φέρεται να συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Και τον ζητάτε; Επιστρέψτε μας τον πάστορα. Ναι, αλλά έχετε και εσείς έναν πάστορα. Δώστε μας εκείνον και θα σας δώσουμε τον Μπράνσον».

Αντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο Aμερικανός πάστορας που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας-3
Αντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο Aμερικανός πάστορας που έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή