Νευρικότητα επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινούνταν χθες πριν από το κλείσιμο οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ είχαν άνοδο στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, τα χρηματιστήρια στις αναδυόμενες αγορές αναμενόταν ότι θα συμπλήρωναν χθες τη χειρότερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο όσον αφορά τις απώλειες των δεικτών τους. Οι ανησυχίες των επενδυτών επανήλθαν στο προσκήνιο, αφενός λόγω της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της σινοαμερικανικής διένεξης, αφετέρου λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων από ορισμένες επιχειρήσεις. Η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας διεκόπη. Χθες υποχώρησε έως και 8,5% ως προς το δολάριο και μετά περιόρισε την απώλεια στο 4%. Στις αρχές της εβδομάδας είχε κατακρημνιστεί στις 7,24 λίρες προς ένα δολάριο, εξαιτίας της επιδείνωσης στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά και των φόβων για την επιρροή του Τούρκου πρόεδρου στη νομισματική πολιτική. Η τουρκική λίρα από τις αρχές της χρονιάς έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της. Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες χαμηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος στο πεδίο των εμπορικών τους διαφορών. Οι δύο ισχυροί εμπορικοί εταίροι ετοιμάζονται να επιβάλουν εκατέρωθεν δασμούς σε προϊόντα δισ. δολαρίων στις 23 Αυγούστου πέραν των άλλων της 6ης Ιουλίου.

Ο δείκτης δολαρίου εξασθένησε εν συγκρίσει με ένα «καλάθι» έξι άλλων ισχυρών νομισμάτων. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% ως προς το δολάριο, στο 1,1411 δολάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων παρατηρήθηκε ενίσχυση του «μαύρου χρυσού». Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent εμφάνιζε άνοδο της τάξεως του 1,15, στα 72,24 δολάρια το βαρέλι. Στην αμερικανική αγορά, το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο 0,6% στα 65,87 δολάρια το βαρέλι.

Πριν από το κλείσιμο το κλίμα είχε επιδεινωθεί εξαιτίας των δυσμενών αποτελεσμάτων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά σταδιακά βελτιώθηκε. Οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν μικρή άνοδο της τάξεως του 0,23% και του 0,10%, αντίστοιχα. Τέλος, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε υποχωρήσει έως και 0,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα. Εν συνεχεία μείωσε την πτώση στο 0,15%. Πριν από το κλείσιμο στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε άνοδο 0,03%, στο Παρίσι ο CAC 40 πτώση 0,08% όπως και ο DAX στη Φρανκφούρτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή