Νέα μετωπική ΗΠΑ – Τουρκίας

Νέα μετωπική ΗΠΑ – Τουρκίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο «πόλεμος» των δηλώσεων μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, ύστερα από τη νέα ρητορική… επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ, που οδήγησε εκ νέου σε πτωτική τροχιά την τουρκική λίρα.

«Η Τουρκία εκμεταλλεύεται εδώ και πολλά χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε μέσω Twitter νωρίς χθες το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τον πάστορα Αντριου Μπράνσον, που τελεί υπό κράτηση στην Τουρκία, ως «μεγάλο πατριώτη όμηρο». Στο ίδιο μήνυμα, ο Τραμπ προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του «δεν θα πληρώσει τίποτα (σ.σ. στην Αγκυρα) για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, αλλά θα κάνει περικοπές στην Τουρκία». Δεν διευκρίνισε, όμως, τι εννούσε κάνοντας λόγο για περικοπές.

Νέες κυρώσεις

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι η Τουρκία «δεν αποδείχθηκε καλός φίλος» της Αμερικής. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει και νέες κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν υπάρξει άμεση απελευθέρωση του Μπράνσον.

Παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον για μετωπική ρήξη, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να «σηκώνει το γάντι». Εφετείο της Σμύρνης απέρριψε χθες το αίτημα για απελευθέρωση του Μπράνσον, διαψεύδοντας φήμες των προηγούμενων ημερών ότι επρόκειτο να δοθεί τέλος στη δικαστική περιπέτειά του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε εκφράσει τη λύπη του γιατί –όπως υποστήριξε– «οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν, δεν μπορούν να διακρίνουν ποιοι είναι οι καλοί τους φίλοι». Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκσάν, προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα απαντήσει σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύεται τα πατριωτικά συναισθήματα που προκαλεί η ρήξη με τις ΗΠΑ για να συγκαλύψει τις δικές του, τεράστιες ευθύνες για την οικονομική κρίση. Ο ηγέτης του Κεμαλικού Κόμματος CHP υπενθύμισε ότι όλοι γνώριζαν από καιρό πως η τουρκική οικονομία όδευε προς κρίση και ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Ερντογάν προκάλεσε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. «Σήμερα προσπαθεί να συγκαλύψει την αποτυχία του στην οικονομία, προβάλλοντας ως πρόσχημα την υπόθεση Μπράνσον». Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και «να δώσει τα χέρια με τον (σ.σ. πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Ασαντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή