ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τεχνάσματα προσπαθεί ο Μαδούρο να τιθασεύει τον πληθωρισμό που καλπάζει

Καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με 32.700% την ημέρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα χαρτονομίσματα, από τα οποία θα αφαιρέσει πέντε μηδενικά. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας χρειάζονται 2 εκατ. μπολιβάρ για έναν καφέ. Σελ. 27

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αντιμέτωπη με ασύλληπτα υψηλό πληθωρισμό, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα νέα χαρτονομίσματα από τα οποία θα λείπουν πέντε μηδενικά. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να υπολογίζεται στο 32.700% την Τετάρτη (πρόκειται για ημερήσια τιμή και δεν είναι τυπογραφικό λάθος), τεχνάσματα όπως η απάλειψη πέντε μηδενικών δεν πρόκειται να αλλάξουν δραστικά την κατάσταση, που για τους κατοίκους της χώρας είναι τουλάχιστον ανυπόφορη.

Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει νέα χαρτονομίσματα με διαφορετικά χρώματα και με τρία μηδενικά λιγότερο. Εν συνεχεία, έγινε αντιληπτό ότι η αφαίρεση τριών μηδενικών δεν επαρκούσε και αποφασίστηκε η αφαίρεση πέντε μηδενικών από τα χαρτονομίσματα. Η νέα τακτική της κυβέρνησης Μαδούρο δεν πείθει ούτε κατ’ ελάχιστον τους κατοίκους της Βενεζουέλας ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Η Γιοσμάρ Νόβακ, ιδιοκτήτρια καφέ στο Καράκας της Βενεζουέλας, λέει στους New York Times ότι είναι πεπεισμένη πως δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα του τρομακτικά υψηλού πληθωρισμού. Η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να μειώσει την τιμή του καφέ, που έχει αναρριχηθεί στο αστρονομικό ποσό (για τους κατοίκους της χώρας) των δύο εκατομμυρίων μπολιβάρ. «Φαντάζομαι ότι αν εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό, θα αναγκαστούμε να κάνουμε το ίδιο και τον Δεκέμβριο», λέει η Γιοσμάρ Νόβακ, η οποία έχει πιεστεί να αυξήσει την τιμή του καφέ τουλάχιστον 40 φορές από την αρχή του έτους. Ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός της Βενεζουέλας αποτελεί το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς προσπαθεί να σώσει την οικονομία της χώρας. Εχοντας πενταψήφιο ρυθμό πληθωρισμού, η Βενεζουέλα συγκρίνεται πλέον με τη Ζιμπάμπουε, ενώ το ΔΝΤ την έχει συγκρίνει με τη Γερμανία την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Λήψη μέτρων

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ώστε ο Μαδούρο έχει αναγκαστεί να ζητήσει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου για να ανακόψει το λαθρεμπόριο καυσίμων με γειτονικές χώρες και να χαλαρώσει λίγο τους ελέγχους στο συνάλλαγμα, που έχουν καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση στο δολάριο για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας. Ωστόσο, οι προσπάθειες Μαδούρο δεν πείθουν τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η αφαίρεση μηδενικών από τα χαρτονομίσματα προδίδει την απελπισία της κυβέρνησης Μαδούρο και αποτελεί ένα ακόμη μελανό σημείο στην κακοδιαχείριση της οικονομίας της χώρας. «Πρόκειται για διακοσμητική αλλαγή η αφαίρεση μηδενικών. Δεν σημαίνει τίποτε αν δεν συνοδευτεί με αλλαγή στην οικονομική πολιτική», λέει στους ΝΥΤ ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Αφαιρώντας τα μηδενικά από τα χαρτονομίσματα, η κυβέρνηση Μαδούρο προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα βασικό πρόβλημα όταν επικρατεί υπερπληθωρισμός: ότι το νόμισμα έχει πια τόσο μικρή αξία ώστε να χρειάζεται κανείς ένα τσουβάλι χαρτονομίσματα για να μπορέσει να αγοράσει κάτι.

Αίτια

Το πρόβλημα δεν έγκειται στα μηδενικά στα χαρτονομίσματα, αλλά στα αίτια που έχουν προκαλέσει τον υπερπληθωρισμό. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βασίζεται στις πωλήσεις πετρελαίου για να καλύπτει τα χρέη της και για να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της. Ωστόσο, η κακοδιαχείριση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου οδήγησε σε πτώση της παραγωγής στο 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, δηλαδή στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 1947. Μην έχοντας έσοδα, η κυβέρνηση Μαδούρο στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και της ζητεί επίμονα να τυπώσει νέο χρήμα. Μπορεί βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση να πληρώνει τα χρέη της, αλλά αυτό συμβαίνει εις βάρος όσων χρησιμοποιούν το μπολιβάρ για τις συναλλαγές τους.

Εν μέσω χάους, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με την καθημερινότητα να έχει γίνει ανυπόφορη, αφού τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια από τρόφιμα και στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε τρεχούμενο νερό. Στις 25 Ιουλίου, με ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 3,5 εκατ. μπολιβάρ στη μαύρη αγορά, η κυβέρνηση Μαδούρο αναγκάστηκε να αποφασίσει την αφαίρεση δύο ακόμη μηδενικών, συνολικά πέντε, από τα νέα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα. Στο μεσοδιάστημα το μπολιβάρ συνέχισε να χάνει την αξία του και πλέον η ισοτιμία είναι σχεδόν έξι εκατ. μπολιβάρ ανά δολάριο. Η κυβέρνηση Μαδούρο υποστηρίζει ότι ο υπερπληθωρισμός έχει προκληθεί από τον «οικονομικό πόλεμο» που της ασκούν. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι απαντούν ότι έχει προκληθεί από το αδιάκοπο τύπωμα χρήματος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ