Die Presse: Οι κίνδυνοι εξάρτησης από τον τουρισμό

Die Presse: Οι κίνδυνοι εξάρτησης από τον τουρισμό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαρκή τουριστική ανάπτυξη που καταγράφεται στην Ελλάδα αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο. «Παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των τουριστών (στην Ελλάδα) διπλασιάστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό όμως καθιστά επίσης τη χώρα ευάλωτη», σημειώνει η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. «Το βλέπει κανείς με την πρώτη ματιά: η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού παραμένει αμείωτη. Για έκτη συνεχή χρονιά ο τουριστικός κλάδος αναμένει αισθητά επιπρόσθετα κέρδη», σημειώνει το άρθρο.

Ο αρθρογράφος εκτιμά πως ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση και επισημαίνει: «Πριν από το 2010 το μερίδιο του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 15% και 17%. Ωστόσο, μετά το 2010 συρρικνώθηκαν οι υπόλοιποι κλάδοι – πλην του τουρισμού. Και έτσι το ποσοστό του επί του ΑΕΠ σκαρφάλωσε πέρυσι για πρώτη φορά στο 20%», σημειώνει η εφημερίδα, απευθύνοντας μια προειδοποίηση: «Αυτό βέβαια καθιστά τη χώρα ευάλωτη. Η Ελλάδα ενδέχεται να προσγειωθεί απότομα εάν απροσδόκητες περιφερειακές εντάσεις στη Μεσόγειο ή άλλα γεγονότα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης». Η Die Presse παραπέμπει στην όξυνση των διαδηλώσεων κατά των προγραμμάτων λιτότητας το 2012, όταν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου είχαν προκαλέσει πρόσκαιρη κάμψη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μεταξύ 2012 και 2017 διπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η χώρα κατόρθωσε να αντέξει αυτήν την αύξηση. (…) Ορισμένοι από τους περιορισμένους από άποψη μεγέθους προορισμούς των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν φτάσει στο μεταξύ στα όρια των δυνατοτήτων τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή