Το «φλερτ» Ολάντ με την πολιτική σκηνή

Το «φλερτ» Ολάντ με την πολιτική σκηνή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της γαλλικής Κεντροαριστεράς προκαλούν τα σενάρια που θέλουν τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να αναλαμβάνει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό το οποίο ακουγόταν σαν διήγημα επιστημονικής φαντασίας πριν από μόλις έξι μήνες, αποτελεί πλέον σοβαρό θέμα συζήτησης.

Η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι αναγνώστες στο πρόσφατο βιβλίο του Ολάντ, με τίτλο «Τα διδάγματα της εξουσίας», επέτρεψε στον πρώην πρόεδρο από την Κορέζ (εκλογικό «φέουδο» του Ολάντ) να καλλιεργεί το ενδεχόμενο της επανόδου του στην ενεργό πολιτική σκηνή.

«Πάντα υπάρχει μια συνέχεια», έλεγε την Τρίτη ο Ολάντ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του στην κωμόπολη Κασίς στην Προβηγκία.

Στις 25 Αυγούστου, ο τέως πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει σημαντική ομιλία στα αρχηγεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Λα Ροσέλ. Στην ομιλία αυτή, ο Ολάντ θα αναφερθεί στα μελλοντικά του σχέδια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του στενού του συνεργάτη, Ζιλιέν Ντρε.

Η απρέπεια Μακρόν

Κύκλοι του τέως προέδρου αποκαλύπτουν ότι δεν μπορεί να συγχωρήσει στον «διάδοχό» του και πάλαι ποτέ προστατευόμενό του Εμανουέλ Μακρόν την απρέπεια της οποίας έπεσε θύμα. Ο Ολάντ είναι ο μόνος εν ζωή πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας που δεν έχει προσκληθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων επί προεδρίας Μακρόν.

«Ο Φρανσουά δεν σκέφτεται παρά ένα πράγμα: να εκδικηθεί. Νιώθει μεγάλη πικρία για τη συμπεριφορά του Μακρόν, ενώ θεωρεί ότι η μέχρι στιγμής θητεία του Μακρόν υπήρξε καταστροφική», λέει πρώην συνεργάτης του Ολάντ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά την πανωλεθρία του 2017, ουδείς επιθυμεί να φράξει τον δρόμο στον Ολάντ. Παρότι ο πρώτος γραμματέας, Ολιβιέ Φορ, προσπαθεί –χωρίς μεγάλη επιτυχία– να επιβληθεί στα στελέχη του κόμματος, ορισμένοι, όπως ο βουλευτής Ζοακίμ Πουεγιό, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το ενδεχόμενο επανόδου του Ολάντ.

«Ολάντ για το 2022; Πολύ θα το ήθελα! Αν όντως επιθυμεί να επιστρέψει και οι συνθήκες το ευνοούν, θα τον στηρίξω. Εγώ παραμένω πιστός στον Φρανσουά Ολάντ. Πιστεύω, μάλιστα, ότι οι Γάλλοι υπήρξαν υπερβολικά αυστηροί και άδικοι απέναντί του», λέει ο Πουεγιό, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro. Η φήμη της επιστροφής Ολάντ προκαλεί, πάντως, τον εκνευρισμό των στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε δηλώσεις του στη Monde, ο βουλευτής της Δημοκρατίας σε Κίνηση, Ζιλ Λε Ζαντρ, λέει με πικρόχολο ύφος: «Ο Φρανσουά Ολάντ θα ήταν πιο χρήσιμος εάν κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή