Ζωντανεύει η χαρτοβιομηχανία «Λαδόπουλου»

Ζωντανεύει η χαρτοβιομηχανία «Λαδόπουλου»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Για περισσότερα από 60 χρόνια το εργοστάσιο του «Λαδόπουλου» στην Πάτρα ήταν μία από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες της χώρας. Ομως, από το 1991 που έπαψε να λειτουργεί, εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε. Μάλιστα, μέχρι και τα μέσα του περασμένου Μαΐου δεκάδες μετανάστες έμεναν στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του από όπου έκαναν εφόδους στο λιμάνι, ενώ στις αρχές του ίδιου μήνα, ένας 20χρονος Αφγανός είχε δολοφονηθεί εκεί από ομοεθνή του.

Μόνο ορισμένοι χώροι του παραμένουν σε χρήση, από τον δήμο, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006» είχε διαμορφωθεί ένας εκθεσιακός χώρος, η αίθουσα «Ντα Βίντσι», η οποία έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα έπαψε να λειτουργεί.

Σήμερα, περίπου 28 χρόνια μετά το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας επί της λεωφόρου Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, Περιφέρεια και δήμος ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Βασικός στόχος, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «η δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη κοινωνική ανάπλαση για τη νότια πλευρά της πόλης». Το ακίνητο ανήκει στον δήμο, ο οποίος το αγόρασε το 1998 έναντι 1.620.100.000 δισ. δραχμών με δάνειο και αποτελείται από συγκρότημα 13 κτιρίων (συνολικά 44.500 τ.μ.), σε οικόπεδο 58.000 τ.μ.

Το πρώτο βήμα έγινε από την Περιφέρεια που κατέθεσε αίτημα στον δήμο για την παραχώρηση, ενώ προτείνεται εκεί να στεγαστούν, μεταξύ άλλων, το διοικητήριο της Περιφέρειας, το μουσικό σχολείο της Πάτρας, ένας παιδικός σταθμός, ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα πολιτισμού, ένα κέντρο καινοτομίας για το PATRAS IQ κ.ά. Από την πλευρά του ο δήμος προτείνει να δημιουργηθούν γραφεία διοίκησης για την κάλυψη των αναγκών του δήμου 3.000 τ.μ., μουσικό σχολείο, studio για τη νεολαία, αίθουσες χορού, παράρτημα του δημοτικού ωδείου, βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν. Επίσης, «προτείνεται η δημιουργία μουσείου βιομηχανίας και εργασίας καθώς υπάρχει διατηρητέος χώρος με μηχανήματα της χαρτοποιίας».

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την επιλογή χρηματοδοτικού μοντέλου, και έχουν γίνει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ. Για το ίδιο θέμα ο δήμος υποστηρίζει ότι υπάρχει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο «για χρηματοδότηση της Περιφέρειας, με σκοπό την ανέγερση νέου διοικητηρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πάτρα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και επανάχρηση του Λαδόπουλου».

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «η πρότασή μας να γίνει εκεί διοικητήριο της Περιφέρειας και άλλων φορέων του Δημοσίου, σχολεία, χώροι πολιτισμού κ.ά., διευκολύνει τη μέγιστη χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους», προσθέτοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί πλήρως η δαπάνη για το σύνολο του έργου, αφού είναι δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα, μετακινήσεις και ανάπτυξη δομών».

«Εργοστάσιο Τέχνης»

Δίπλα ακριβώς από του «Λαδόπουλου» βρίσκεται ένα ακόμη εγκαταλελειμμένο κτίριο, το κλειστό θέατρο «Εργοστάσιο Τέχνης». Πρόκειται για λυόμενο κτίριο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006», ενώ μετά τις ζημιές που υπέστη από τον μεγάλο σεισμό του 2008 εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα με τον δήμο, έπειτα από διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2015 το θέατρο θα ξαναμπεί σε λειτουργία, αφού ήδη υπάρχουν οι μελέτες πλήρους ανακατασκευής, ενώ ολοκληρώνεται και η έγκριση χρηματοδότησης του έργου, με το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή