ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα συνδικάτα της Air France απειλούν ότι θα προβούν σε νέες κινητοποιήσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Air France-KLM, παρά τον διορισμό νέου διευθύνοντος συμβούλου, ή ίσως εξαιτίας αυτού, ενώ και οι Ολλανδοί πιλότοι της απειλούν με κήρυξη απεργίας. Η εταιρεία αποφάσισε προ ημερών να προσλάβει τον Μπέντζαμιν Σμιθ, μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της Air Canada, ως νέο επικεφαλής της εταιρείας. Ωστόσο, αυτή η επιλογή προσέκρουσε στην αντίδραση του σωματείου εργαζομένων της Air France, το οποίο κατηγορεί τη διοίκηση ότι παρέδωσε τον έλεγχο της εταιρείας σε έναν ξένο και ότι δεν προστατεύει τα συμφέροντα της Air France. Η μετοχή της Air France-KLM υποχωρούσε χθες κατά περίπου 4%. Ο Σμιθ, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα κληθεί να διαχειριστεί την τεταμένη σχέση της εταιρείας με τα σωματεία εργαζομένων.

Οι απεργίες έχουν κοστίσει στην εταιρεία 335 εκατ. ευρώ το 2018, οδήγησαν στην παραίτηση τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο και έχουν σταθεί αιτία για την υποχώρηση της μετοχής της κατά 36% από την αρχή του έτους. Τα γαλλικά σωματεία της Air France-KLM θα εξετάσουν στις 27 Αυγούστου το ενδεχόμενο να κηρύξουν νέα απεργία. Παράλληλα, και το ολλανδικό εργατικό σωματείο πιλότων VNV απείλησε με κήρυξη απεργίας αν η διοίκηση δεν καταθέσει βελτιωμένες προσφορές που θα οδηγούν σε ελάττωση του φόρτου εργασίας. Το σωματείο απέρριψε την Πέμπτη προσφορά της KLM και σχεδιάζει απεργία σε τέσσερις εβδομάδες.

Οι εργαζόμενοι της KLM ζητούν την πρόσληψη νέου ιπτάμενου προσωπικού το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκουράζονται περισσότερο οι πιλότοι μεταξύ δύο πτήσεων. Η Air-France είχε εξαγοράσει την KLM το 2003, αν και οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Η KLM κατάφερε να πείσει τους υπαλλήλους της να αποδεχθούν περισσότερες περικοπές μισθών, γεγονός που ενίσχυσε την κερδοφορία της εταιρείας και τη θέση της απέναντι στην Air France.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ