Παγιδεύτηκαν στο πέρασμα της φωτιάς

Παγιδεύτηκαν στο πέρασμα της φωτιάς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «απόλυτη ασυνεννοησία και σύγχυση» των αρμόδιων υπηρεσιών, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποκλειστεί ο παραλιακός δρόμος που οδηγούσε από τη Ραφήνα στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι παγιδεύοντας την οικογένειά της στο πέρασμα της φονικής πυρκαγιάς, αναφέρεται σε μήνυσή της η Βαρβάρα Βουκάκη, η οποία έχασε τον σύζυγo της και τα δύο της παιδιά στη φωτιά της 23ης Ιουλίου.

«Στον δρόμο αυτό κατευθύνθηκαν πολλά οχήματα, από την αποκλεισμένη λεωφόρο Μαραθώνος, μεταξύ των οποίων και η οικογένειά μου. Στον δρόμο αυτό, υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ η φωτιά μαινόταν πολύ κοντά. Οι επιβάτες ενστικτωδώς εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να συνεχίσουν πεζή προς τη θάλασσα για την προστασία τους. Εκεί η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά από πάνω τους και τους κατέκαψε», αναφέρει στη μήνυσή της. Η κ. Βουκάκη είναι η σύζυγος του βετεράνου ποδηλάτη Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα των Ανδρέα και Ευδοκίας (Εβίτας) Φύτρου, που περιλαμβάνονται μεταξύ των 96 θυμάτων της φωτιάς στην Ανατολική Αττική.

Ο δικηγόρος της κ. Βουκάκη, Βασίλης Καπερνάρος, έκανε χθες λόγο για «μήνυση με στοιχεία που αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και συνυπευθυνότητα όλων των μηνυομένων». Η μηνύτρια στρέφεται κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, του τέως αρχηγού της Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και κατά παντός υπευθύνου. Τους μηνύει για τις αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και της εκθέσεως.

Στη μήνυση γίνεται αναφορά στο πρακτικό της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα στις 19 Απριλίου και στην παραδοχή της τοπικής αρχής ότι αδυνατεί να προστατέψει την περιοχή. Παρατίθεται, μάλιστα, συγκεκριμένο απόσπασμα από τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Μαραθώνα για το 2018, το οποίο αναφέρει ότι «ο τομέας πολιτικής προστασίας στον δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων, προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας». Συγκρίνονται ακόμη τα αντανακλαστικά του Δήμου Μαραθώνα και του Δήμου Αθηναίων, καθώς ο δεύτερος κατάφερε την ίδια ημέρα να εκκενώσει παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή (με περισσότερα από 600 παιδιά). «Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Μαραθώνα αντιλαμβάνονται επιδερμικά την προστασία και πρόληψη δασών, περιβάλλοντος, κατοικιών και κατοίκων με τρόπο αχαρακτήριστα επιπόλαιο, αδιάφορο», αναφέρεται στη μήνυση.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι καμία υπηρεσία δεν ενημέρωσε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο Μάτι για να εγκαταλείψουν εγκαίρως τις εστίες τους. Γίνεται μάλιστα σύγκριση με την πρόσφατη πυρκαγιά στην Εύβοια, όπου ο τοπικός πληθυσμός ενημερώθηκε άμεσα και από μεγάφωνα ότι έπρεπε να εκκενώσει το χωριό. Στην Εύβοια, δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια.

Αυτή είναι η δεύτερη μήνυση συγγενούς θανόντων στη φωτιά της 23ης Ιουλίου. Αλλοι συγγενείς θυμάτων δήλωσαν μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους παράσταση πολιτικής αγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή