Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/08/18)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα

Οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή από τις διεθνείς μετοχές την τελευταία εβδομάδα και στράφηκαν στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα, λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από τη νομισματική κρίση στην Τουρκία. Οπως επισημαίνει η τράπεζα, οι παγκόσμιες μετοχές υπέστησαν εκροές 3,6 δισ. δολαρίων, ενώ τα ομόλογα «είδαν» εισροές 2,3 δισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές έφυγαν από τους τίτλους υψηλού ρίσκου και στράφηκαν στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Οι μετοχές των ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, όπως επισημαίνεται, σημειώνοντας εκροές 2,6 δισ. δολαρίων, με τα funds που επενδύουν σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης να είναι τα κύρια θύματα των ρευστοποιήσεων, με απώλειες 2,3 δισ. δολαρίων. Η Ευρώπη είχε την 23η συνεχόμενη εβδομάδα εκροών, με 2,9 δισ. δολάρια να κάνουν «φτερά». Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές σε Ιταλία, Κίνα και Τουρκία.

Οι λιγνιτικές μπήκαν δυναμικά στην κούρσα του ανταγωνισμού

Θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές στέλνουν οι προς πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Την περασμένη εβδομάδα, η μονάδα 4 της Μεγαλόπολης και η Μελίτη 1 στη Φλώρινα μπήκαν μπροστά στην κούρσα του ημερήσιου ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά, προσφέροντας τις χαμηλότερες τιμές. Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα θετικό για τη συγκυρία των υψηλών τιμών C02 (18 ευρώ ο τόνος) και θα αξιολογηθεί, αντιστοίχως, από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τον προσεχή Οκτώβριο.

Αναμένονται εξελίξεις για τη φοροκομπίνα

Οι ίδιοι οι εφοριακοί φαίνεται ότι εντυπωσιάστηκαν από την κομπίνα με τις τροποποιητικές δηλώσεις και τις μεγάλες επιστροφές φόρου. Διαφορετικά δεν εξηγείται ότι στους ιστότοπους που διατηρούν, αναρτούν κείμενα εφημερίδων που αναλύεται πώς έγινε η κομπίνα. Βέβαια, στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών ακούγεται ότι είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο στην κομπίνα που έστησαν κάποιοι φοροτεχνικοί (που χάνουν την άδειά τους) να μετείχαν και εφοριακοί. Τις επόμενες μέρες αναμένονται αποκαλύψεις, επισημαίνουν στελέχη της ΑΑΔΕ.

Εκτακτη Γ.Σ. στις 31/8 για το Mega Channel

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις 9 π.μ., θα συνεχιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «Τηλέτυπος» (Mega Channel). Η συνέλευση είχε συγκληθεί στις 2 Αυγούστου και προσήλθαν σε αυτή μόλις τρεις μέτοχοι, εκπροσωπούντες 366 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,000363% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το σώμα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της συνεδρίασης στις 31 Αυγούστου, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος. Μένει να δούμε αν, παρά τη σπουδαιότητα, θα εμφανιστούν και οι λοιποί μετοχοι.

Νέες οδηγίες για επιβολή ποινών σε συνταξιούχους

Στο 4,56% παραμένει το ετήσιο επιτόκιο επί του οποίου επιβαρύνονται τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι συνταξιούχοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ ότι συνεχίζουν να εργάζονται. Τις νέες οδηγίες για τις ποινές που επιβάλλονται σε συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται αλλά παραλείπουν να το δηλώσουν στους ασφαλιστικούς τους φορείς, περιλαμβάνει έγγραφο του ΕΦΚΑ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι ο καταλογισμός των επίμαχων ποσών θα γίνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%. Βέβαια, οι δόσεις παραμένουν από 2 έως και 800. Οι επιστροφές αφορούν όσους ανέλαβαν εργασία μετά τον Μάιο του 2016 και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν το 60% των συντάξεων που έχουν εισπράξει με επιτόκιο 4,56%. Οσοι εμπίπτουν στο παλαιότερο καθεστώς και δεν έχουν συμπληρώσει τα 55 έτη οφείλουν το 100% όσων συντάξεων έχουν εισπράξει με τόκο 4,56%, ενώ όσοι είναι μεγαλύτεροι από 55 και μισθωτοί οφείλουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 785 ευρώ της σύνταξης, με τόκο 4,56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή