Ο κυνηγός αρχαιοκαπήλων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός για ακόμη μία φορά. Το 2017 ο ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γκλασκώβης Χρήστος Τσιρογιάννης συνέβαλε στον επαναπατρισμό τμήματος ρωμαϊκής σαρκοφάγου, για την οποία υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι εξήχθη από την Ελλάδα ως προϊόν λαθρανασκαφής. Μόλις εντόπισε την ύποπτη δημοπρασία στις ΗΠΑ και ταύτισε το επίμαχο αντικείμενο, ο Ελληνας ειδικός ενημέρωσε άμεσα την Interpol, το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα και την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Ετσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι, η σαρκοφάγος κατασχέθηκε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, αντί να χαθεί και πάλι για χρόνια στην αφάνεια κάποιας ιδιωτικής συλλογής.

Αυτή ήταν μία από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις που έχει αναδείξει ο κ. Τσιρογιάννης. Καταλυτική, μεταξύ άλλων υποθέσεων, ήταν η συμβολή του και το 2014 στην ταυτοποίηση ενός μαρμάρινου γυναικείου ειδωλίου Σαρδηνίας του 2000 π.Χ., το οποίο επρόκειτο να δημοπρατηθεί στο εξωτερικό. Μόνο την περίοδο 2004-2008 ο ερευνητής είχε συμμετάσχει ως αρχαιολόγος σε 174 υποθέσεις δίωξης αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα.

Με απόφαση του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, το 2006 αποσπάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο συνεργαζόταν μέχρι τότε. Την ίδια χρονιά εργάστηκε ως πραγματογνώμονας στην υπόθεση της Σχοινούσας μετά την ανακάλυψη δεκάδων αρχαιοτήτων σε βίλα του νησιού. Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια μέχρι να φτάσει αυτή η υπόθεση στα δικαστήρια, με κατηγορουμένους μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου. Η δίκη ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε πρώτο βαθμό και αναμένεται να συνεχιστεί σε δεύτερο βαθμό. Ο κ. Τσιρογιάννης ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση και κατέθεσε τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο. Στις 27 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο ερευνητής έλαβε επιστολή βρετανικού δικηγορικού γραφείου, που αναφέρει ότι εκπροσωπεί τους εμπλεκομένους στην υπόθεση της Σχοινούσας, με την οποία του ζητείται να φέρει αποδείξεις για όσα δήλωσε ως μάρτυρας στη δίκη, καταλογίζοντάς του ψεύδη. Ο ίδιος έπειτα από αυτή την εξέλιξη έχει δηλώσει σύμφωνα με δημοσιεύματα: «Εκανα το καθήκον μου ως Ελλην πολίτης, ως αρχαιολόγος και ως μάρτυς της αληθείας». Στο πλευρό του στάθηκε η Επιτροπή για την Παράνομη Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών της Ενωσης Ευρωπαίων Αρχαιολόγων, η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στο συμβάν ως «προσπάθεια επηρεασμού μάρτυρα». Ο ερευνητής συνεχίζει τη σημαντική δουλειά του, απτόητος. Αναζητεί αποδείξεις, μελετά τους καταλόγους οίκων δημοπρασιών, προσπαθεί να ανασυνθέσει το ύποπτο ταξίδι και άλλων αρχαιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή