«Παραμύθι» το αφήγημα Τσίπρα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

«Παραμύθι» το αφήγημα Τσίπρα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «δήθεν καθαρή έξοδο», που προέκυψε πάνω στην «άδικη και αχρείαστη φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων στρωμάτων», κάνει λόγο η αντιπολίτευση, ενόψει του αυριανού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που αναμένεται να δώσει «πανηγυρική νότα» στο τυπικό τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ήδη με τοποθετήσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν φροντίσει να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα στο Μαξίμου, που δεν είναι άλλο από το ότι η επιδίωξή του να χτίσει ένα νέο αφήγημα πάνω στη λήξη του προγράμματος θα βρει ισχυρή αντίδραση. Ενδεικτική είναι η φράση στελεχών της Χαρ. Τρικούπη πως «αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο είναι μόνο τα λεφτά. Κι αυτό που μένει είναι το μνημόνιο διαρκείας».

Είναι δεδομένο πως στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές να δημιουργήσει ένα «νέο παραμύθι», όπως χαρακτηριστικά λένε, το οποίο θυμίζει εν πολλοίς ένα «νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που θα μιλάει για «καθαρή έξοδο» και «ανάκτηση της ανεξαρτησίας», πάνω στο οποίο θα δομήσει την προεκλογική του καμπάνια. Την ίδια ώρα, πηγές του ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείουν προσπάθεια νέων παροχών, όπως αυξήσεις, επιδόματα και προσλήψεις, με στόχο «να υφαρπάξει την ψήφο πολιτών». Αυτό ωστόσο που επισημαίνουν είναι πως «όποιος εξαπατήθηκε μία φορά δεν θα εξαπατηθεί δεύτερη», υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη «από τα χαρτζιλίκια του κ. Τσίπρα», αλλά από ένα «προοδευτικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας». Συνοπτικά το στίγμα των ανωτέρω έδωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, που δήλωσε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να στήσει πανηγύρια πάνω στις θυσίες των πολιτών».

Την ίδια ώρα, στη Χαρ. Τρικούπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από εδώ και στο εξής «δύσκολη», υπογραμμίζοντας πως τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με βάση τον ρεαλισμό και όχι με βάση τις προεκλογικές ανάγκες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα ανωτέρω, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, θα αποτυπωθούν ευκρινώς στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτηρίζουν «την τελευταία με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα». Στη Χαρ. Τρικούπη οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τη ΔΕΘ έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και δύο μήνες, καθώς στόχος είναι η κ. Γεννηματά να αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την επόμενη μέρα. Συνεργάτες της ανέφεραν στην «Κ» πως η δέσμη των προτάσεων της προέδρου του κόμματος «θα αφορά την οριστική έξοδο από την κρίση με ασφάλεια», σημειώνοντας πως για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται να απομακρυνθεί η χώρα από «το ψευδεπίγραφο δίπολο, το οποίο επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.».

Δριμεία κριτική

Η αντιπολίτευση για το «οριστικό τέλος των μνημονίων» δεν περιορίζεται στο ΚΙΝΑΛ. Και τα μικρότερα κόμματα της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν ασκήσει ήδη δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με όχημα την καθαρή έξοδο. Το Ποτάμι, που έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε περίοδο ανασυγκρότησης ενόψει των συνεδριακών διαδικασιών του φθινοπώρου, έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με το Μαξίμου. Τελευταία αφορμή μπορεί να ήταν το φερόμενο sms που έλεγε πως ο Σταύρος Θεοδωράκης διάκειται θετικά στο Μαξίμου, ωστόσο το γενικότερο πλαίσιο που εκπέμπεται από τη Σεβαστουπόλεως είναι «απέναντι στο Μαξίμου». Τούτο αναμένεται να πράξει και για το «τέλος των μνημονίων», καθώς η θέση του κ. Θεοδωράκη για το θέμα έχει καταγραφεί και στο παρελθόν από το βήμα της Βουλής, όπου είχε αμφισβητήσει ευθέως την έξοδο χαρακτηρίζοντάς τη «fake». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε εντεινόμενη ρήξη με το κυβερνητικό στρατόπεδο όπως διεφάνη και στο ζήτημα της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών, έχει χαρακτηρίσει ήδη «είσοδο στην κόλαση» την «έξοδο από τα μνημόνια», αμφισβητώντας και αυτός το κυβερνητικό αφήγημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή