Απάντηση στον Τραμπ με κύρια άρθρα από 350 εφημερίδες

Απάντηση στον Τραμπ με κύρια άρθρα από 350 εφημερίδες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο δηλώνει ότι «ο Τύπος δεν είναι εχθρός του λαού», αλλά επιτελεί λειτούργημα «άρρηκτα συνδεδεμένο με τα δημοκρατικά θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών». Ποια αυγουστιάτικη μύγα τσίμπησε τους Αμερικανούς γερουσιαστές; Υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουν όσα αναφέρει το αμερικανικό σύνταγμα για τον ρόλο του Τύπου;

Υπάρχει και λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκμεταλλευθεί με μαεστρία υπέρ του την απόσταση που νιώθει σημαντική μερίδα Αμερικανών από τις φιλελεύθερες ελίτ που στελεχώνουν τα δημοσιογραφικά γραφεία και από τους μεγαλοϊδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης που επηρεάζουν το παραγόμενο έντυπο και ραδιοτηλεοπτικό προϊόν. Ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα συνωμοσίας των μέσων ενημέρωσης, τα οποία βαφτίζει συλλήβδην «fake news», ώστε να αμφισβητεί την αξιοπιστία ειδήσεων που δεν είναι κολακευτικές για τον ίδιο. «Τα media των ψεύτικων ειδήσεων είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ κακό για τη Σπουδαία Χώρα μας… αλλά κερδίζουμε», έγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος στο Τwitter.

Την Πέμπτη, 350 εφημερίδες σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΗΠΑ αποφάσισαν να απαντήσουν. Οι εφημερίδες συμφώνησαν να γράψουν όλες διαφορετικά κύρια άρθρα με το ίδιο θέμα: τις προβληματικές επιθέσεις του Αμερικανού πρόεδρου. «Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής του προέδρου Τραμπ είναι οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου», έγραψε στο δικό της άρθρο η Boston Globe, η εφημερίδα που πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε έντυπα «προοδευτικά και συντηρητικά, μεγάλα και μικρά».

«Το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε διεφθαρμένο καθεστώς που αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας είναι να αντικαταστήσει τον ελεύθερο Τύπο με κατευθυνόμενο. Σήμερα στις ΗΠΑ έχουμε έναν πρόεδρο που επαναλαμβάνει διαρκώς ότι όσοι στα μέσα ενημέρωσης δεν υποστηρίζουν τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης είναι “εχθροί του λαού”. Αυτό είναι ένα από τα πολλά ψέματα που σκορπίζει ο πρόεδρος, όπως οι τσαρλατάνοι του παλιού καιρού σκόρπιζαν “μαγική” σκόνη ή νερό στα εύπιστα πλήθη. Δεν είναι σύμπτωση ότι αυτός ο πρόεδρος, του οποίου τα οικονομικά είναι αδιαφανή και του οποίου η ύποπτη συμπεριφορά οδήγησε το ίδιο του το υπουργείο Δικαιοσύνης να ορίσει ειδικό εισαγγελέα, έχει προσπαθήσει να εκφοβίσει δημοσιογράφους που ελέγχουν με ανεξαρτησία την εξουσία», συνεχίζει το άρθρο. «Οι απολογητές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι αναφέρεται μόνο στη μεροληπτική κάλυψη, όχι σε ολόκληρη την τέταρτη εξουσία. Αλλά τα ίδια τα λόγια και η πορεία του δείχνουν κατ’ επανάληψη πόσο κυνικός και ανέντιμος είναι αυτός ο ισχυρισμός. Ο πρόεδρος επιζητεί να οδηγήσει το κοινό του στη χώρα της Φαντασίας. “Μείνετε κοντά μας, μην πιστεύετε τα σκουπίδια που βλέπετε στα fake news. Αυτά που διαβάζετε και αυτά που βλέπετε δεν είναι αυτά που συμβαίνουν”. O Τζορτζ Οργουελ έγραψε το ίδιο πράγμα στο “1984”. “Το κόμμα σου είπε να απορρίψεις τα στοιχεία που σου δίνουν τα μάτια και τα αυτιά σου. Ηταν η τελευταία, πιο θεμελιώδης εντολή”.

Ο καταιγισμός ανέντιμων δηλώσεων από τον Τραμπ έχει ως θεμελιώδη στόχο να αμφισβητεί την αντικειμενική πραγματικότητα και να προτρέπει τους υποστηρικτές του να κάνουν το ίδιο. Σύμφωνα με λίστα της Washington Post, τις πρώτες 558 ημέρες της προεδρίας του, ο Τραμπ έκανε 4.229 ψεύτικες ή παραπλανητικές δηλώσεις. Κι όμως, μόνο 17% των υποστηρικτών του πιστεύει ότι η κυβέρνηση διατυπώνει συστηματικά ψευδείς ισχυρισμούς», σημείωσε το κύριο άρθρο της Boston Globe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή