Πάτησαν νέα κορυφή SUV και crossover

Πάτησαν νέα κορυφή SUV και crossover

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νούμερα μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, όμως στην περίπτωση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων τα 2,92 εκατ. SUV και Crossover που πωλήθηκαν το πρώτο 6μηνο του 2018 στην Ευρώπη δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού είναι τα περισσότερα στην ιστορία σε αντίστοιχο διάστημα, με την κατηγορία να αυξάνει κατά 24% τις πωλήσεις της συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Αντιστοίχως, στη χώρα μας τα SUV είδαν τις ταξινομήσεις τους να φθάνουν τις 16.518 αυτοκίνητα το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, σημειώνοντας ακόμη υψηλότερη αύξηση (54%) σε σχέση με το 2017.

Τα μικρά

Μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες υποκατηγορίες των SUV είναι αυτή των μικρών SUV (ή B-SUV), η οποία το 2018 έχει φτάσει στην Ευρώπη στο 1,08 εκατ. πωλήσεις σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η κατηγορία αυτή έχει το προνόμιο να υποδέχεται στους κόλπους της συνεχώς νέα μοντέλα, που αυξάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον του κοινού. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το T-Roc, το μοδάτο compact SUV της VW, είχε την υψηλότερη αύξηση μεριδίου στις πωλήσεις του το 2018 μεταξύ όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μοντέλα όπως το νέο Hyundai Kona, με τη δυναμική του σχεδίαση και τους turbo κινητήρες, έρχονται για να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό, ενώ και στο πεδίο της πρακτικότητας, παρά τις compact διαστάσεις τους τα μικρά SUV μπορούν να καλύψουν με άνεση τις ανάγκες μιας οικογένειας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Citroen C3 Aircross.

Τα μικρομεσαία

Τα μικρομεσαία SUV παραμένουν τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη με 1,24 εκατ. πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς, εξοστρακίζοντας παραδοσιακές best-seller κατηγορίες όπως τα μικρομεσαία χάτσμπακ, αλλά και κλέβοντας πωλήσεις ακόμη και από τα μεσαία σεντάν και στέισον. Και σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές των υποψηφίων αγοραστών είναι πολλές και άκρως θελκτικές, ενώ απόδειξη της βαρύτητας των μοντέλων της κατηγορίας αποτελεί το γεγονός ότι το Peugeot 3008, το μοδάτο και με premium στοιχεία γαλλικό μοντέλο, έχει κατακτήσει τον σημαντικό τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 2017. Μάλιστα, ήδη στο 2018 το 3008 σημειώνει μια μεγάλη αύξηση 43% στις πωλήσεις του στην Ευρώπη, ευρισκόμενο μέσα στο Top 3 των πωλήσεων των μικρομεσαίων SUV μαζί με το Nissan Qashqai και το VW Tiguan.

Στη μεσαία κατηγορία των SUV και εδώ σημειώνεται αξιοσημείωτη ανάπτυξη νέων μοντέλων και πωλήσεων, όπου στο δεύτερο κομμάτι οι ταξινομήσεις των μοντέλων του είδους σημειώνουν ρεκόρ το 2018 με 455.400 αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Εταιρείες όπως η Skoda με το Kodiaq, το οποίο μάλιστα προηγείται και στις πωλήσεις της κατηγορίας στη χώρα μας, έχουν μπει δυναμικά το τελευταίο διάστημα στο παιχνίδι, ενώ πρόσφατη άφιξη που ξεχώρισε ήταν και αυτή του Peugeot 5008.

Οι πολυτελείς εταιρείες, έχοντας αντιληφθεί εδώ και καιρό τη σημασία που έχει για το αγοραστικό κοινό ένα υπερυψωμένο μοντέλο, προσφέρουν και αυτές μια πλήρη και συνεχώς αναπτυσσόμενη γκάμα SUV μοντέλων.

Πάτησαν νέα κορυφή SUV και crossover-1

Η BMW X3 κερδίζει σημαντικά μερίδια αγοράς στην κατηγορία της.

Για παράδειγμα, η Mercedes καταγράφει συνεχώς ρεκόρ πωλήσεων στα SUV, φθάνοντας σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία στις 484.275 πωλήσεις παγκοσμίως στους 7 πρώτους μήνες του έτους. Η επιτυχία αυτή βασίζεται στις πωλήσεις της GLA που καλύπτει το compact κομμάτι, αλλά και στις πωλήσεις-ρεκόρ της μεσαίας Mercedes GLC και της GLC Coupe. H BMW από την πλευρά της έχει και αυτή μια πλήρη γκάμα SUV μοντέλων, η οποία καταγράφει συνεχώς αύξηση στις πωλήσεις της. Η X1, άλλωστε, με 152.866 μονάδες τους πρώτους 6 μήνες του 2018 είναι ένα από τα top σε πωλήσεις μοντέλα της εταιρείας (αύξηση σχεδόν 12% σε σχέση με πέρυσι), ενώ η πρόσφατα παρουσιασμένη BMW X3 κερδίζει συνεχώς μερίδια και πωλήσεις. Ιδια τα δεδομένα και για την Audi, η οποία βασίζει πολλά στο B-SUV Audi Q2, ενόψει και του λανσαρίσματος της νέας γενιάς του Q3.

Πάτησαν νέα κορυφή SUV και crossover-2

Mercedes-Benz GLA, ένα premium compact SUV με εξαιρετικές πωλήσεις.

Τέλος, η Volvo έκλεψε τις εντυπώσεις τη φετινή χρονιά με το νέο XC40, το οποίο επιβραβεύθηκε με τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2018, μια πολύ σημαντική επιτυχία για ένα premium SUV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή