Στο τραπέζι η επεκτασιμότητα 25 κλαδικών συμβάσεων

Στο τραπέζι η επεκτασιμότητα 25 κλαδικών συμβάσεων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μητέρα των μαχών αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η έναρξη της διαδικασίας επέκτασης των τουλάχιστον 25 κλαδικών συμβάσεων που θα βρίσκονται σε ισχύ από την Τρίτη 21 Αυγούστου, πρώτη ημέρα της μεταμνημονιακής περιόδου. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων κρατούν στάση αναμονής, χωρίς να καλοβλέπουν τις εξαγγελίες της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιδιώξεων της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, περίπου 200.000 εργαζόμενοι αναμένουν την επέκταση των 25 αυτών κλαδικών συμβάσεων ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Η μάχη των συμβάσεων αναδεικνύεται για την κυβέρνηση στη νούμερο ένα προτεραιότητα, καθώς τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά αποτελεί προνομιακό πεδίο. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είναι βέβαιη ότι από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επεκτείνονται και να υπερισχύουν των επιχειρησιακών, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του κράτους έχει κλείσει αυτό το ζήτημα και τώρα είναι στα χέρια των κοινωνικών εταίρων να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, με τις οποίες οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας σε όλη την κλίμακα».

Βέβαια, η διαδικασία επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων περνάει μέσα από την πρόθεση ή όχι των εργοδοτικών φορέων να υποβάλουν στο υπουργείο τα στοιχεία με το Μητρώο των μελών τους, καθώς βάσει της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης (που προέκυψε στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος που λήγει αύριο) μόνο αν αποδειχθεί ότι οι υπογράφοντες τη σύμβαση εκπροσωπούν το 51% των εργαζομένων σε έναν κλάδο, μπορεί μια σύμβαση να κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους. Και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις που επικαλούνται δυσκολία στη συμπλήρωση του μητρώου. Στο υπουργείο, πάντως, έχουν στόχο μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα τρία βασικά βήματα της διαδικασίας και να προκύψει η πρώτη ομάδα κλαδικών συμβάσεων που θα κηρυχθούν με υπουργική απόφαση γενικώς υποχρεωτικές στο σύνολο του κλάδου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αφορούν τους κλάδους των ξενοδοχείων, των τραπεζών, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ναυτικών πρακτορείων.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με την πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός της εβδομάδας. Το ΑΣΕ θα καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εν ισχύι να καταθέσουν στο ΣΕΠΕ το μητρώο των μελών τους. Ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, συνδυάζοντας το μητρώο και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», θα διαπιστώσει αν η συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου και με δεύτερη συνεδρίασή του το ΑΣΕ θα «σφραγίσει» τις κλαδικές που πρέπει να κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατο να καταθέτουν τα μητρώα τους για τη μέτρηση του 51%, καθώς μέλη τους είναι ομοσπονδίες και σύλλογοι στους οποίους με τη σειρά τους μέλη είναι φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες. Τα στοιχεία τους αποτελούν «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα, υποστηρίζουν, τα οποία δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν. Μεταξύ άλλων, ζητούν οι όποιες επεκτάσεις να αφορούν συμβάσεις που θα υπογραφούν μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, ενώ εξαίρεση ζητούν και για τις διαιτητικές αποφάσεις.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η κυβερνητική ζέση για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων να οδηγήσει τελικά στην κατάργησή τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή