Αποψη: Διαρκής σύγκρουση με το παρελθόν

Αποψη: Διαρκής σύγκρουση με το παρελθόν

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​τις αρχές του 2017, ακόμη και έγκριτοι σοβαροί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΕΦΚΑ θα καταρρεύσει στα πρώτα του βήματα. Τελικά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν κατέρρευσε. Αναπτύσσεται. Ενισχύεται. Δημιουργεί στέρεο έδαφος για την οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί μία από τις κυριότερες παραμέτρους για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Διότι η κοινωνική ασφάλιση νοηματοδοτεί και επιβεβαιώνει τους λόγους ύπαρξης μιας κοινωνίας δημοκρατικής όταν αυτή ενδιαφέρεται για την αξιοπρεπή ζωή όλων των μελών της. Και ιδίως εκείνων που είχαν λιγότερες ευκαιρίες. Των πιο αδύναμων.

Τα πρόσφατα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η κοινωνική ασφάλιση και η εργασία επλήγησαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Από την άποψη αυτή δικαιολογείται και η απαισιοδοξία έγκριτων δημοσιογράφων καθώς και αυτοί με τη σειρά τους προμήνυαν την κατάρρευση του ΕΦΚΑ, την καταβαράθρωση των εσόδων, την αδυναμία του να καταβάλει συντάξεις. Δικαιολογείται διότι παρά τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, τα ελλείμματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αντί να μειώνονται γιγαντώνονταν. Κι αυτό συνέβαινε από χρονιά σε χρονιά, πριν από την ίδρυση του ΕΦΚΑ. Ακόμα και το έτος 2013 κατά το οποίο εμφανίστηκε πλεόνασμα 843 εκατομμυρίων ευρώ, στην πραγματικότητα είχε παραχθεί έλλειμμα 3 δισ. 758 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς εκείνη τη χρονιά αφαιρέθηκαν 4,5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις. Τα χρόνια που ακολούθησαν, παρά τις πρόσθετες περικοπές, τα ελλείμματα αυξάνονταν. Μείωση συντάξεων, μείωση του ΑΕΠ, αύξηση των ελλειμμάτων. Είχαν αφαιρεθεί σωρευτικά από τους συνταξιούχους 45 δισ. ευρώ έως τότε, η συνταξιοδοτική δαπάνη ξεπέρασε το 17% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα των τότε φορέων της κοινωνικής ασφάλισης εκτινάχθηκε στο ποσόν των 1,18 δισ. ευρώ. Σωρευτικά οι περικοπές εκείνες έχουν επιφέρει απώλειες 63,1 δισ. ευρώ έως σήμερα. Ηταν τότε που, κατά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση.

Και τι κάνουν σήμερα όλοι αυτοί των οποίων οι καταστροφικές προβλέψεις διαψεύστηκαν; Πώς αποτιμούν το γεγονός της επίτευξης των πλεονασμάτων του 2017 και της διαφαινόμενης πολλαπλασιαστικής επανάληψής του για το έτος 2018;

Διατείνονται ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης προήλθε από τη μη πληρωμή συντάξεων. Κι ας έχει αποδειχθεί, με επίσημα στοιχεία, ότι τα 3,5 τελευταία χρόνια οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 74,1% στις 43.747 (παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν 506.000 νέες αιτήσεις κύριων συντάξεων), οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις κατά 41,6%, δηλαδή στις 90.000, και τα εκκρεμή εφάπαξ κατά 55,1%, δηλαδή σε 28.542. Και αποσιωπούν, ασφαλώς, ότι έως τις 31/12/2014 οι απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ (168.922 απλήρωτες κύριες συντάξεις, 154.022 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις και 63.500 απλήρωτα εφάπαξ).

Λένε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εξοντωτικές εισφορές. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητά τους καταβάλλει ήδη από 1/1/2017, με βάση τον ν. 4387/16, χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές. Με βάση το εισόδημα και όχι επί πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων, ανά τριετία, ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν η αιτία για την αδυναμία πληρωμών, την αύξηση χρεών και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το 88% των μη μισθωτών το 2018 καταβάλλει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200 ευρώ έναντι μόλις 27% το 2016.

Αποκρύπτουν ότι εκείνοι χαρακτήρισαν το ΕΚΑΣ ως προνοιακή παροχή (ν. 3863/10) ψηφίζοντας στη συνέχεια την κατάργησή του.

Επικαλούνται το ΕΚΑΣ, αλλά διαφωνούν με την αύξηση των κατώτατων συντάξεων που συντελείται λόγω της χορηγούμενης από τον ΕΦΚΑ εθνικής σύνταξης. Υποκρισία, ψευδολογία, μαζική εξαπάτηση, ανευθυνότητα. Διότι στον αντίποδα της δικής μας πολιτικής πράξης η αντιπολίτευση παραποιεί τα γεγονότα ή αποκρύπτει τις δικές της πολιτικές προθέσεις. Προθέσεις που αποκαλύπτονται από τις ήδη εξαγγελθείσες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και άλλων πρωτοκλασάτων αξιωματούχων. Και δεν είναι μόνο η κυρία Μιράντα Ξαφά, η οποία παγίως υποστήριζε την ελαχιστοποίηση μέχρι εκμηδενισμό των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση.

Ούτως ή άλλως, η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε ποσοστό που περιορίζει τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης στο ήμισυ σχεδόν των εισπραττόμενων σήμερα. Εξαιτίας μιας τέτοιας πολιτικής επιλογής, είναι προδιαγεγραμμένη η ταχύτατη κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα συμπαρασύρει και τους δείκτες ανάπτυξης, που ξορκίζει διαρκώς η Νέα Δημοκρατία. Η βελτίωσή τους, κατά τη δική μας διακυβέρνηση, θα οριστικοποιήσει την κοινωνική τους περιθωριοποίηση. Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, που εξελίσσεται σε πολιτισμικό, και μπορεί να προκαλέσει κρίση ταυτότητας στην ελληνική κοινωνία, εντοπίζεται στην απουσία συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης από την αντιπολίτευση. Χωρίς κοινωνικούς οραματικούς στόχους, χωρίς πυξίδα, δημιουργούνται συνθήκες που πλήττουν τη δημοκρατία, υποβαθμίζεται το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, απονευρώνεται ο πολιτικός διάλογος. Ενδεικτικό της φαυλότητας της Ν.Δ. αποτελεί ο τρόπος αντιμετώπισης των συντάξεων χηρείας. Ετσι γίνεται όταν υπόσχεται στις χήρες, στην προσπάθειά της να συγκροτήσει αντιπολιτευτικό οίστρο κατά της κυβέρνησής μας, μια αβέβαιη και απροσδιόριστη υποστήριξη.

Αυτές οι υποσχέσεις δεν προκύπτουν από τις μέχρι σήμερα πολιτικές διακηρύξεις και βρίσκονται στον αντίποδα των επίσημων αποφάσεων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για την τήρηση όλων των νόμων που προβλέπουν τη μείωση συνταξιοδοτικών παροχών καθώς, σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι διακηρυγμένη η αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης. Διότι ήδη έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει, και η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, πως θα προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων σε περίπτωση που αναλάβουν την κυβέρνηση.

Η κυβέρνησή μας βρίσκεται και θα βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με το παρελθόν. Διορθώνει αδικίες δεκαετιών και δεν πρόκειται να προκαλέσει νέες. Στο βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που αναπτύσσουμε, εντάσσουμε στόχους για όλα τα κοινωνικά στρώματα και για κατηγορίες ασφαλισμένων για τις οποίες οφείλουμε να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη μέριμνα. Κινούμαστε με γνώμονα την αποφυγή ελάττωσης συνταξιοδοτικών παροχών και την αντιμετώπιση δυσχερών προβλημάτων.

* Ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος είναι υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή