Αποψη: Το ισοπεδωτικό tweet Tραμπ και η καθαρή έξοδος

Αποψη: Το ισοπεδωτικό tweet Tραμπ και η καθαρή έξοδος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

10 ​​​Αυγούστου: Ο Τραμπ, τον οποίον ακολουθούν περίπου 53,8 εκατ. followers στο Twiter, γράφει tweet με το οποίο ανακοινώνει την αύξηση δασμών σε εισαγωγές από Τουρκία (https://mobile.twitter.com /realDonaldTrump/status/1027899286586109955). Ακολουθούν 37,900 (!!!) re-tweets του συγκεκριμένου άσχημου οικονομικού νέου και, η ήδη αναιμική τουρκική λίρα, παθαίνει καθίζηση. Πέρα από τις πιέσεις στην τουρκική οικονομία, όμως, αρνητικές πιέσεις υφίσταται και το κόστος δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας, και δη της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of International Settlements (BIS), οι ισπανικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους τουρκικό χρέος το οποίο αντιστοιχεί στο 6,3% του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν τουρκικό χρέος το οποίο αντιστοιχεί στο αρκετά μικρότερο 0,87% του ιταλικού ΑΕΠ.

Ολα αυτά πιθανώς να δημιουργήσουν συνθήκες αρνητικής επίδρασης-ντόμινο στην οικονομία της Ευρωζώνης (μέσω, για παράδειγμα, της πτώσης της αξίας των μετοχών των τραπεζών και των χρηματιστηρίων γενικότερα ή της αύξησης στο κόστος δανεισμού) και φυσικά την Ελλάδα. Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, το ελληνικό κόστος δανεισμού πήρε την ανιούσα.

Τα προαναφερθέντα δεν πρέπει να εκπλήσσουν. Και τούτο επειδή, όπως έχει διαπιστώσει πρόσφατη ακαδημαϊκή έρευνα του γράφοντος στο Oxford Economic Papers μαζί με τους συναδέλφους Θεολόγο Δεργιαδέ και Θεόδωρο Παναγιωτίδη (https://academic.oup.com/oep/article-abstract/67/2/406/2362293), τα άσχημα οικονομικά νέα, μέσω Τwitter, «ταξιδεύουν» πολύ πιο γρήγορα και επηρεάζουν με πολύ μεγαλύτερη ένταση το κόστος δανεισμού μια χώρας, όπως η Ελλάδα σε σχέση με τα καλά νέα. Πόσο μάλλον όταν το tweet γράφεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ…

Ετσι λοιπόν, και παρά τη βραχυμεσοπρόθεσμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους από την τρόικα, ή τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, το 10ετές κόστος δανεισμού του ελληνικού χρέους παραμένει ιδιαίτερα υψηλό (κοντά στο 4,29% τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές) κάτι που σίγουρα προβληματίζει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ενόψει της καθαρής εξόδου (sic) από τα μνημόνια.

Ετσι, δυστυχώς, μάλλον επιβεβαιώνονται ορισμένοι από εμάς (με πρώτο βέβαια τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα), οι οποίοι μονότονα επαναλαμβάναμε την ανάγκη για προληπτική γραμμή στήριξης.

Και τούτο, επειδή μετά οκταετή περίοδο στην «εντατική», η ελληνική οικονομία παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι διεθνή shocks επηρεάζουν εξίσου αρνητικά (αν όχι χειρότερα) την Ελλάδα σε σχέση με τις όποιες δυσμενείς ελληνικές εξελίξεις (όπως για παράδειγμα την επιβράδυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που τόσο πολύ απεύχονται οι της τρόικας).

Ολα τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές με θετικούς οιωνούς. Βέβαια, μερίδιο ευθύνης φέρει και η ίδια η τρόικα, καθώς μας έχει «επιβάλει» παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060. Το μήνυμα λοιπόν που εκπέμπει η τρόικα στις αγορές είναι το ακόλουθο: Παρά το ότι εμείς, ως τρόικα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τη «σωτηρία» της Ελλάδας τα τελευταία 8 έτη, εξακολουθούμε να μην της έχουμε εμπιστοσύνη μέχρι το 2060 (και βάλε). Αφού λοιπόν η ίδια η τρόικα σκέφτεται έτσι, γιατί οι χρηματοοικονομικές αγορές να σκεφθούν αλλιώς;

ΥΓ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός επειδή η κυβέρνηση δημιουργεί «μαξιλαράκι» (sic) ρευστότητας, το οποίο μπορεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου. Μα τα μείζονα προβλήματα είναι το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και ο αντίκτυπος στον όποιο δυναμισμό της οικονομίας μας. Το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με το κόστος δανεισμού του κράτους, το οποίο, ελλείψει προληπτικής γραμμής στήριξης, θα «άγεται και φέρεται» αναλόγως των διεθνών κρίσεων…

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή