«Απαραίτητος ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας»

«Απαραίτητος ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του κλίματος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από απροσδόκητες και δυσάρεστες εξελίξεις, με πλέον αξιοσημείωτες τις απελάσεις διπλωματών, εκφράζουν ο Σύνδεσμος Φιλίας «Ρωσία–Ελλάς» και ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος. Παράλληλα, εκφράζουν τη θέλησή τους, να συμβάλουν στην αποκατάσταση ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Διερμηνεύοντας τα αισθήματα της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης της Ελλάδος και της Ρωσίας, ο Σύνδεσμος Φιλίας "Ρωσία–Ελλάς" και ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του κλίματος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από απροσδόκητες και δυσάρεστες εξελίξεις, με πλέον αξιοσημείωτες τις απελάσεις διπλωματών.

Οι δύο Σύνδεσμοι εκλαμβάνουν τα εν λόγω γεγονότα ως επεισόδιο, το οποίο δεν συνάδει με την παραδοσιακή και δοκιμασμένη φιλία μεταξύ των δύο λαών μας, όπως και την επιτευχθείσα, κατά τα τελευταία έτη, ανανέωση της διακρατικής συνεργασίας.

Εκτιμούν, συναφώς, ότι αυτή η αντίφαση υπογραμμίζει τα μεγάλα περιθώρια του διμερούς πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Τη σημασία και την επικαιρότητά του καθορίζει ο ρόλος, τον οποίον οι ελληνορωσικές σχέσεις αντικειμενικά μπορούν και ήδη διαδραματίζουν υπέρ της σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως και εν γένει της ανάγκης προς δημοκρατική και εποικοδομητική επαναπροσέγγιση των σχέσεων μεταξύ των ευρω – ατλαντικών θεσμών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι δύο Σύνδεσμοι δεν απομακρύνουν, εξάλλου, την προσοχή τους από το γεγονός ότι οι δύο χώρες συμμερίζονταν πάντοτε κοινές ή παραπλήσιες απόψεις για την ειρηνική διευθέτηση σειράς διεθνών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό.

Ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος και ο Σύνδεσμος Φιλίας «Ρωσία-Ελλάς» θεωρούν την παρούσα κατάσταση ως ανώμαλη και χρήζουσα ενεργών προσπαθειών για την αποκατάσταση ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας. Αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να περιοριστούν στις ενέργειες των επισήμων φορέωνˑ απαραίτητος είναι και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, η οποία στις ελληνορωσικές σχέσεις έχει πλειστάκις αποδείξει την αποτελεσματικότητά της. Εκφράζομε την ελπίδα ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά. Οι οργανώσεις μας είναι έτοιμες να συμβάλλουν σε τούτο πλήρως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή