Το σινεμά «παίζει» στο Instagram

Το σινεμά «παίζει» στο Instagram

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Set-Jetters» λέγονται όσοι ταξιδεύουν για να δουν από κοντά το μέρος που γυρίστηκε μια ταινία, ένα σίριαλ, ένα music clip. H travel blogger Andrea David το έκανε όμως επάγγελμα.

Τη φυτεία Bluff στη μικρή πόλη Yemassee της Νότιας Καρολίνας δύσκολο να την έχει κάποιος ακουστά. Οι περισσότεροι, όμως, την έχουμε δει αρκετές φορές, όσες και τον «Φόρεστ Γκαμπ». Στους σκιερούς δρόμους της με τις βελανιδιές ακούστηκε η ατάκα «Run, Forrest, run!».

Το σινεμά «παίζει» στο Instagram-1

Η ακτή του Dragonstone του Game of Thrones είναι στην πραγματικότητα η παραλία Itzurun, στη Χώρα των Βάσκων.

Άγνωστο στο άκουσμα, αλλά οικείο στην όψη, είναι για τους λάτρεις του «Game of Thrones» το νησάκι Gaztelugatxe, στη Χώρα των Βάσκων. Τα σκαλοπάτια του, που οδηγούν στο εκκλησάκι του San Juan, είναι αυτά που ανεβαίνουν οι ήρωες της σειράς για να πάνε στο μυθικό κάστρο Dragonstone. Προορισμοί όπως αυτοί είναι για τη Γερμανίδα travel blogger Andrea David κάτι παραπάνω από σκηνικά. Είναι λόγοι για να φτιάξει βαλίτσα. Και το κάνει. Τα τελευταία 12 χρόνια γυρίζει τον κόσμο ακολουθώντας τα χνάρια διαφόρων ηρώων του κινηματογράφου και των τηλεοπτικών σειρών.

Ένα καρέ από το απόκοσμο τοπίο της εναρκτήριας σκηνής του «Προμηθέα» τής δίνει κίνητρο να επισκεφτεί τον ορμητικό καταρράκτη Dettifoss της νοτιοανατολικής Ισλανδίας. Πλάνα από το τελευταίο «Starwars» αποτελούν αφορμή για ταξίδι στο νησάκι Skellig Michael στην Ιρλανδία.

Το σινεμά «παίζει» στο Instagram-2

«Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», Katz’s Deli στη Νέα Υόρκη.

Μπορεί να αναζητάει στο νεοϋορκέζικο Katz’s Deli, το τραπέζι όπου γυρίστηκε η διάσημη σκηνή του οργασμού με τη Μεγκ Ράιαν στην ταινία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» ή να ψάχνει στην Πράγα τις φυσικές τοποθεσίες των γυρισμάτων του «Mission Impossible».

«Δεν ξέρω ακριβώς πόσα μέρη έχω επισκεφτεί. Σίγουρα περισσότερα από 1.000», λέει η Andrea. Η ίδια εξηγεί ότι σκέφτηκε την ιδέα να συνδυάσει την αγάπη της για το σινεμά με την εμπειρία της από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, όπου δούλευε παλιότερα, όταν σπούδαζε διοίκηση τουρισμού στο Μόναχο: «Η πτυχιακή μου είχε θέμα την επιρροή που ασκούν οι ταινίες στην επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού και ενθουσιάστηκα τόσο με τη διαδικασία που συνέχισα να ταξιδεύω με τον ίδιο στόχο». Εξασφαλίζει τα προς το ζην κυρίως από συνεργασίες με ταξιδιωτικές εταιρείες, για τις οποίες δημιουργεί ταξιδιωτικά προγράμματα με περιεχόμενο εστιασμένο στον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα μοιράζεται εμπειρίες και φωτογραφίες από τις περιπέτειές της με τους 180.000 αναγνώστες του ταξιδιωτικού blog της (filmtourismus.de) και με τους περίπου 150.000 followers που την ακολουθούν στο Instagram.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ

«Στον κόσμο αρέσει ο τρόπος που του υπενθυμίζω διάσημες σκηνές από ταινίες, γιατί αναμειγνύω την πραγματικότητα με τη φαντασία», λέει. Πριν από κάθε ταξίδι απομονώνει το καρέ με το σημείο αναφοράς από την ταινία, εκτυπώνει την εικόνα του και φτάνοντας στον προορισμό της την ενθέτει στο φυσικό περιβάλλον για να βγάλει, όπως λέει, μια «pic in pic» (σ.σ. φωτογραφία μέσα στη φωτογραφία). Προκειμένου να πετύχει την ακριβή γωνία λήψης, είναι διατεθειμένη να περάσει ώρες, ακόμα και μέρες στο σημείο.

«Συλλέγω από πριν πληροφορίες, από τουριστικούς φορείς ή εταιρείες παραγωγής. Συχνά όμως, είναι σαν να κάνω τον ντετέκτιβ. Συγκρίνω τα καρέ των ταινιών με το Google Streetview, τα δείχνω σε ντόπιους ή σε ξεναγούς. Συχνά με βοηθάνε και οι αναγνώστες μου, στέλνοντας πρόσφατες φωτογραφίες από τα μέρη των γυρισμάτων».

Κάποια σημεία είναι πιο εύκολο να τα εντοπίσει, όπως ο δρόμος που τρέχει ο Τομ Χανκς στο φινάλε του «Φόρεστ Γκαμπ»: «Υπάρχουν πλοηγοί που έχουν συμπεριλάβει την τοποθεσία “Forrest Gump Point” και σε οδηγούν στην Κοιλάδα των Μνημείων στη Γιούτα των ΗΠΑ», παρατηρεί η Andrea. Υπάρχουν όμως κι άλλα που την έχουν δυσκολέψει. «Στη Μάλτα ήθελα να πάω στο μέρος που ο βασιλιάς Τζόφρι καταδικάζει σε θάνατο τον Νεντ Σταρκ του “Game of Thrones”.

Όμως το φρούριο Fort Manoel δεν είναι πάντα ανοιχτό για το κοινό. Τελικά, λίγο πριν φύγω για το αεροδρόμιο, κάποιος από την κινηματογραφική επιτροπή της Μάλτας, μπόρεσε να μου εξασφαλίσει την είσοδο. Είχα στη διάθεσή μου ένα λεπτό να βγάλω τη φωτογραφία, αλλά τα κατάφερα!».

Το σινεμά «παίζει» στο Instagram-3

 «Dirty Dancing», Βιρτζίνια.

Συχνά οι τοποθεσίες αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου, όπως στην περίπτωση του «Dirty Dancing». «Δεν μπορώ να το πιστέψω! Ήταν ψεύτικη η λίμνη;», σχολιάζουν οι followers της στο Instagram κάτω από τη φωτογραφία που ανέβασε η ίδια φτάνοντας στη Βιρτζίνια, στο resort των Kellerman. «Η λίμνη ήταν εκεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Προσωρινά, λόγω ενός γεωλογικού φαινομένου έχει χαθεί», απαντά. Από τα ταξίδια δεν λείπουν και τα απρόοπτα. Αναζητώντας τα μέρη που γυρίστηκε το «Twilight Saga» στο Βανκούβερ «συνάντησε» έναν λύκο στην παραλία. «Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω!», σχολιάζει η ίδια.

Όνειρό της είναι να επισκεφτεί τη Νέα Ζηλανδία και να εξερευνήσει τη Μέση Γη που γέννησε η φαντασία του Τόλκιν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», την Τυνησία όπου έγιναν γυρίσματα του «Star Wars», τη Χαβάη για να φωτογραφίσει την κοιλάδα του «Jurassic Park». «Δεν έχει τέλος η λίστα με τα μέρη που θέλω να επισκεφτώ. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα. Έχω έρθει μόνο μια φορά, στη Σαντορίνη, εκεί όπου γυρίστηκαν σκηνές της “Λάρα Κροφτ” με την Αντζελίνα Τζολί. Σίγουρα όμως θα ήθελα να ανακαλύψω περισσότερα μέρη, όπως η Σκόπελος του ‘‘Mamma Mia’’ και τα Μετέωρα όπου είχε γυριστεί ο “Τζέιμς Μποντ”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή