ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαστές κατά Κοντονή για αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την απόσυρση της διάταξης που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και προβλέπει τη μείωση του ελαχίστου ορίου της υπηρεσίας των αρεοπαγιτών και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι αντιπρόεδροι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητεί με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), επισημαίνοντας πως της σχετικής απόφασης δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος του υπουργείου με τις δικαστικές ενώσεις.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Παρατηρήσεις στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης», η ΕΔΕ επισημαίνει πως η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις προαγωγές των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός «ότι η επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν από περίπου έναν μήνα και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο σχέδιο νόμου».

«Η ένωση ζητεί στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να μη δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σύμφωνα με την ένωση, «προβληματίζει ιδιαιτέρως η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου σχεδίου νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Επίσης, με τροπολογία και χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος, παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι με τον ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της. Η ΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην ΕΠΟ από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ