Η Βενεζουέλα βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στο χάος

Η Βενεζουέλα βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στο χάος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντοχές των πολιτών της Βενεζουέλας δοκιμάζονται από τα νέα, αμφιλεγόμενα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για το 90ήμερο πρόγραμμα για ταχεία ανάρρωση της οικονομίας. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο από 82.700% και, ως εκ τούτου, οι πολίτες δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά είδη, όπως ένα κιλό ντομάτες ή ένα σαπούνι. Θέλοντας να τιθασεύσει τον υπερπληθωρισμό που έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση τους πολίτες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προχώρησε το Σαββατοκύριακο στην υποτίμηση του νομίσματος κατά 95%, ενόψει της χθεσινής κυκλοφορίας του νέου μπολιβάρ. Tο νέο νόμισμα θα στηρίζεται στο κρυπτονόμισμα petro, που ορίζεται στα 60 δολάρια ή σε 3.600 μπολιβάρ. Το petro καθιερώθηκε από την κυβέρνηση και συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου στη Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει αποδεδειγμένα τα μεγαλύτερα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στον κόσμο.

Για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης υποτίμησης, το οικονομικό επιτελείο του Μαδούρο ανήγγειλε την αύξηση του βασικού μισθού κατά 3.500% στα 1.800 μπολιβάρ –με τη νέα ισοτιμία– ή στα 30 δολάρια τον μήνα από τον Σεπτέμβριο. «Αυτά τα μέτρα είναι αποτέλεσμα ασυνάρτητων και αντικρουόμενων ιδεών», σχολιάζει η Χένκελ Γκαρσία, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Econometrica, στο πρακτορείο Bloomberg. Ουσιαστικά, το νόμισμα της χώρας βυθίζεται από τις 285.000 στα 6 εκατ. μπολιβάρ ως προς το δολάριο με τη νέα ισοτιμία, επισημαίνει το Bloomberg.

Αυτές οι κινήσεις αποτελούν απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης της Βενεζουέλας για να διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει στη διαχείριση της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Εγείρουν, παράλληλα, πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά. Και αυτό οδηγεί σε αύξηση της αβεβαιότητας για το μέλλον της Βενεζουέλας, η οποία βυθίζεται συνεχώς και ακαταπαύστως σε όλο και πιο βαθιά ύφεση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της χώρας έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι ο υπερπληθωρισμός θα έχει φθάσει το ένα εκατομμύριο τοις εκατό έως τα τέλη του 2018. Μιλάμε για τον απόλυτο εκτροχιασμό των τιμών. Με την παλαιά ισοτιμία ένα κιλό ντομάτες κοστίζει πέντε εκατ. μπολιβάρ, τα οποία ισούνται με 76 σεντς ΗΠΑ. Παρομοίως, η τιμή ενός ρολού χαρτιού υγείας ανέρχεται στα 2,6 εκατ. μπολιβάρ ή στα 40 σεντς ΗΠΑ. Ενα πακέτο πάνες αξίζει οκτώ εκατομμύρια μπολιβάρ, δηλαδή 1,22 δολάριο.

Οικονομικοί παρατηρητές φοβούνται ότι εξαιτίας αυτής της υποτίμησης θα καταρρεύσουν τα τραπεζικά συστήματα διεκπεραίωσης συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τα περισσότερα από τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν μαζί με τα νέα για αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο. Αναμένεται, ως εκ τούτου, να επικρατήσει σύγχυση στις πληρωμές, καθώς αυτοί που έχουν στην κατοχή τους παλαιά χαρτονομίσματα θα καλούνται να πληρώνουν με τη νέα ισοτιμία.

Επιδερμικές λύσεις

Ο Νικολάς Μαδούρο ισχυρίζεται ότι τα νέα μέτρα για την οικονομία δεν έχουν σχέση με τις «λανθασμένες συνταγές» του ΔΝΤ, παρότι υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και κατάργηση των υφιστάμενων επιδοτήσεων στη βενζίνη, με στόχο την εξοικονόμηση 10 δισ. δολαρίων σε κρατικούς πόρους, ετησίως. Δεν δόθηκαν, ωστόσο, λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων, παρά μόνον ότι οι νέες επιδοτήσεις θα δίνονται απευθείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους καταγεγραμμένους ιδιοκτήτες οχημάτων. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη συχνότητα των δημοπρασιών συναλλάγματος έως και πέντε φορές την εβδομάδα. Ομως, η υποτίμηση της ισοτιμίας, με την κυκλοφορία του νέου μπολιβάρ, θεωρείται επιδερμική λύση για την καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού στη Βενεζουέλα. Επί σειράν ετών, η επίσημη πρόσβαση σε δολάρια ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα ιδιώτες και εταιρείες να αγοράζουν συνάλλαγμα στη «μαύρη» αγορά. Στο τέλος, οι τιμές των προϊόντων ορίζονταν από την ανεπίσημη και «ακριβότερη» συναλλαγματική σχέση του μπολιβάρ ως προς το δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή