Ο ιταλικός προϋπολογισμός αναμένεται να δοκιμάσει τις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών

Ο ιταλικός προϋπολογισμός αναμένεται να δοκιμάσει τις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού έχει μεγάλα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2019 –τα μέτρα που έχει περιλάβει στο προσχέδιο έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος άνω των 100 δισ. ευρώ–, ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας καθιστά δύσκολή την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με προβλέψεις, η ιταλική οικονομία είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020, ενώ πρόσφατη έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προβλέπει και άνοδο του πληθωρισμού. Η ανεργία που βρίσκεται σε διψήφιο ποσοστό θα υποχωρήσει με πολύ αργό ρυθμό.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζουζέπε Τρία έχει δηλώσει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποδεχθούν έναν προϋπολογισμό που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα αντισταθμίσει την επίπτωση της επιβράδυνσης στην ανεργία και στις επενδύσεις, αλλά η έκκλησή του μάλλον δεν θα εισακουστεί.

Σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, η προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων, οπότε θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η χρηματοδότηση της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής που ονειρεύονται το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα. Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για φτωχούς πολίτες, βασική προεκλογική υπόσχεση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, με κόστος 17 δισ. ευρώ, και ενιαίο φορολογικό συντελεστή, βασική προεκλογική υπόσχεση Λέγκας, με εκτιμώμενο κόστος 70 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόθεση της Ρώμης να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και η προοπτική μετωπικής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων από τα τέλη Μαΐου και μετά.

Σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείται γύρω στο 3%, ενώ πριν από έξι μήνες ήταν γύρω στο 2%. Αν επιμείνει η Ρώμη στην πρόθεσή της για τόσο μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, που θα οδηγήσει σε άνοδο του ελλείμματος πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, τότε η επιπλέον απόδοση που θα απαιτούν να λαμβάνουν οι επενδυτές, ώστε να αναλάβουν και το επιπλέον ρίσκο της επένδυσης σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, θα οδηγήσει τη διαφορά στην απόδοση μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων στις 470 μονάδες βάσης (4,7%), σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ τραπεζιτών. Τόσο μεγάλη αύξηση του σπρεντ μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει να καταγραφεί από το ζενίθ της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

Αν, αντιθέτως, υποχωρήσει η Ρώμη, τότε είναι πιθανόν να καταγραφεί υποχώρηση των αποδόσεων στα επίπεδα των αρχών του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή