Σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα

Σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το καθεστώς του μνημονίου σε αυτό της «ενισχυμένης εποπτείας» περνά από σήμερα η Ελλάδα, έπειτα από 8,5 χρόνια προγραμμάτων και δανεισμού 288,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εφαρμόζει το δικό του «Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης», όπως αναφέρεται σε χθεσινή του ανακοίνωση, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση των δανείων του.

Το «Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης» προβλέπεται από τη Συνθήκη του ESM, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι επωφελούμενες χώρες εξοφλούν τα δάνειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM είναι υποχρεωμένος, όπως σημειώνεται, να διεξάγει τη δική του παρακολούθηση, η οποία αφορά τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της χώρας, την πρόσβαση στις αγορές, καθώς και τη μεσο- και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι αυτή η παρακολούθηση θα διαρκέσει ώς την πλήρη εξόφληση των δανείων του ESM, δηλαδή μετά το 2060. «Ο ESM θα λαμβάνει τακτική ενημέρωση από την Ελλάδα και θα συμμετέχει στις τακτικές αποστολές της Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις

Η τελευταία μνημονιακή μέρα, χθες, χαρακτηρίστηκε από πλήθος δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και ανακοινώσεων θεσμών, των οποίων κοινή συνισταμένη, πέραν του πανηγυρικού τους χαρακτήρα, ήταν η υπογράμμιση της σημασίας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αποφυγή επιστροφής στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε ότι «δεδομένου ότι οι Ελληνες πλήρωσαν ακριβά τις κακές πολιτικές του παρελθόντος, η οπισθοδρόμηση θα ήταν ένα μεγάλο λάθος». Σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, υπό την έννοια ότι μπορεί να απολαμβάνει τα πλήρη οφέλη της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη και να υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση, αφού καλημέρισε στα ελληνικά, ο κ. Σεντένο αναγνώρισε ότι τα οφέλη από την επιστροφή στην ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί «να μην γίνονται αισθητά σε όλο τον πληθυσμό, αλλά σταδιακά αυτό θα συμβεί».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Θέλουμε να είναι η Ελλάδα μία ακόμη ιστορία επιτυχίας, να ευημερήσει και να είναι μια χώρα που εμπιστεύονται οι επενδυτές», τόνισε, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου. «Αυτό μπορεί να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα οικοδομήσει πάνω στην πρόοδο που επετεύχθη συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα-1

Ανοιχτό άφησε και πάλι το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 ο Πιερ Μοσκοβισί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές», αλλά πρόσθεσε ότι στις 16 Οκτωβρίου θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για να διαπιστωθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη λήξη του μνημονίου, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία εποπτείας στην περίπτωση της Ελλάδας θα χρειαστεί να είναι «κάπως πιο σφιχτή ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», διευκρινίζοντας, όμως, πως «δεν προβλέπεται τίποτα που να θυμίζει τέταρτο πρόγραμμα».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε την προσωπική του προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θα βρίσκει πάντα στο πρόσωπό του έναν «σύμμαχο, εταίρο και φίλο». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι απέδειξαν την αλληλεγγύη τους, ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις με αξιοσημείωτο θάρρος και αποφασιστικότητα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαιρέτισε κι αυτός, γράφοντας –στα ελληνικά– στο Τwitter: «Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στον λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο».

Ιδιαίτερα μηνύματα έστειλε στην ανάρτησή του στο Τwitter και ο Ελληνας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ιστορία σίγουρα θα κοιτάξει πίσω και θα αποδώσει τα δέοντα. Από σήμερα, όμως, η Ελλάδα να κοιτάξει μπροστά. Για μια οικονομία που θα γεννάει ευκαιρίες –όχι χρέη– για τους νεότερους. Για ένα σύγχρονο, δίκαιο –όχι πελατειακό– κράτος. Με την Ευρώπη αρωγό και συμπαραστάτη».

Στο ίδιο πνεύμα, της υπόμνησης της ανάγκης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ήταν και η δήλωση της γερμανικής καγκελαρίας στο AΠΕ. «Για να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος», σημειώνεται, «είναι τώρα σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ακολουθήσει. Οι συμφωνίες του Eurogoup του Ιουνίου αυτού του έτους έθεσαν για αυτό μια σημαντική βάση».

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν, εξάλλου, τονίζεται η ανάγκη να διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν τη σταθερή εφαρμογή τους, προκειμένου να εδραιωθούν η εμπιστοσύνη των αγορών και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Βιωσιμότητα χρέους

Στη δική του ανακοίνωση, ο ESM τονίζει ότι η εφαρμογή «μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά της βιωσιμότητας χρέους».

Σημειώνει, επίσης, ο ESM ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης το χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου αναμένεται να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, επιπλέον των 25 ποσοστιαίων μονάδων και 6 ποσοστιαίων μονάδων αντιστοίχως, που συνέβαλαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή