Ανασχηματισμός… μετ’ εμποδίων

Ανασχηματισμός… μετ’ εμποδίων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σχέδιο για την αναμόρφωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε αναλάβει και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Νίκο Τόσκα. Με την κυβέρνηση να περιδινείται στην πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε από την καταστροφική και πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι και από τους χειρισμούς της για τη διαχείριση της κρίσης αυτής, θεωρήθηκε τότε περισσότερο από εύλογο η επίσκεψη Τσίπρα στο κτίριο της Κατεχάκη να μην έχει άλλο αντικείμενο πέραν των ζητημάτων που σχετίζονταν με την πυρκαγιά. Ωστόσο, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σκουρλέτη εκείνη την ημέρα, έγινε συζήτηση και σχετικά με τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η συζήτηση αφορούσε και την επιθυμία του κ. Τσίπρα να ενισχύσει το κόμμα με τη μετακίνηση στη θέση του γραμματέα ενός ισχυρού στελέχους από την κυβέρνηση. Θα μπορούσε το στέλεχος αυτό να είναι ο κ. Σκουρλέτης;

Η σχετική φημολογία φούντωσε, καθώς η ώρα του ανασχηματισμού πλησιάζει. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται τουλάχιστον διστακτικός αν όχι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε συνομιλητές του εκφράζει την άποψη ότι στη δεδομένη συγκυρία και, καθώς εισερχόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, θα είναι κακό και για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο να μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Συνομιλητές του υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι θα είναι η τέταρτη αλλαγή υπουργού στο εν λόγω υπουργείο από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, και μετά. Η απροθυμία ενδεχομένως σχετίζεται και με το γεγονός ότι η μετακίνησή του τώρα από το υπουργείο Εσωτερικών θα μεταφραστεί από πολλούς ως πρωθυπουργική αποδοκιμασία για το θέμα των πυρκαγιών. Πιθανόν, όμως, να συνδέεται και με τους όρους που θέτει για να μετακινηθεί στο κόμμα.

Και ενώ ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη ανοίγει τον δρόμο για ένα ευρύ πεδίο μετακινήσεων και αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που θα έδινε την αίσθηση ότι κάτι σημαντικό γίνεται, η παραμονή του εκεί περιορίζει δραματικά την ευχέρεια κινήσεων του πρωθυπουργού, καθώς ο βασικός κορμός της κυβέρνησης θα μείνει απαράλλακτος.

Σε μια σειρά από υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών, το Αμυνας, το Εργασίας, θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση. Ο κ. Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τις ισορροπίες που διαμορφώνονται από το γεγονός ότι δεν θα ήθελε να έχει απέναντί του –στην τελική ευθεία για τις εκλογές– κάποιο ή κάποια δυσαρεστημένα στελέχη. Θα πρέπει, την ίδια στιγμή, να διατηρήσει τις ισορροπίες της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.

Στίγμα ανανέωσης

Ολα αυτά λειτουργούν περιοριστικά για μεγάλες αλλαγές. Παραμένει, ωστόσο, δεδομένη η επιθυμία να δοθεί στίγμα ανανέωσης με την είσοδο στην κυβέρνηση νεότερων σε ηλικία στελεχών, όπως ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και να γίνει ευρύτερο άνοιγμα προς άλλους πολιτικούς χώρους.

Τα ονόματα των Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου επανέρχονται στο προσκήνιο. Την ίδια ώρα, κρούση να μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχει γίνει και στην Κατερίνα Παπακώστα. Η ανεξάρτητη βουλευτής, που χαρακτήρισε πριν από λίγα 24ωρα «ευκαιρία για τη χώρα» τη λήξη του προγράμματος, φαίνεται να είναι θετική σε μια τέτοια προοπτική, αρκεί να «τηρηθούν οι προϋποθέσεις» που συζητήθηκαν, κατά πληροφορίες, με κυβερνητικό αξιωματούχο που της κοινοποίησε την πρόθεση του πρωθυπουργού. Αυτό, όπως σημειώνει η κ. Παπακώστα σε συνομιλητές της, δεν συνεπάγεται την ένταξή της σε κάποιο στρατόπεδο, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε των ΑΝΕΛ, αλλά, εάν «λάβει σάρκα και οστά», θα γίνει στη λογική της «σύγκλισης για τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή